POČINJE 36. HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL: U tri takmičarske i ostalim selekcijama „Sve boje filma“

V.V.

20. 08. 2023. u 12:55

Hercegnovski filmski festival ove godine pod motom "Sve boje filma" biće održan od 22. do 28. avgusta. Tri su takmičarske selekcije na festivalu: dugometražni igrani, dokumentarni i studentski film.

ПОЧИЊЕ 36. ХЕРЦЕГНОВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: У три такмичарске и осталим селекцијама „Све боје филма“

fOTO: FFHN-MFF

Otvaranje festivala je sutra(22. avgust) na Kanli kuli uz projekciju filma Senada Šahmanovića“Sirin” čija je premijera održana na Sarajevo film festivalu. Zatvaranje festivala je 28. avgusta. Tada će biti dodeljene i festivalske nagrade o čemu će ove godine odlučivati petočlani žiri u kome su glumica Jelisaveta Seka Sablić, književnica Rumena Bužarovska, reditelj Dušan Kasalica, dramski pisac Đorđe Milosavljević i reditelj Andrija Mardešić.

fOTO: FFHN-MFF

Jelena Mišeljić

Selektorka takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma Jelena Mišeljić piše da su protagonistkinje filmova “Sirin” Senada Šahmanovića i “Tragovi” Dubravke Turić, u prožimanju profesionalnih i intimnih svetova suočene sa prošlošću, gubitkom i sećanjima. Asja u filmu “Najsrećniji čovek na svijetu” Teone Strugar Mitevske se, u begu od prošlosti suočava za traumom. Put samootkrivanja ispituju i Dušan Zorić i Matija Gluščević u filmu “Da li ste videli ovu ženu”. Tinejdžerka Iman u filmu “Ekskurzija” Une Gunjak bira izazov koji dobija mnogo veće, ali i besmislenije, reperkusije,ukazujući na kompleksne mehanizme po kojima prećutno „istinu i izazov“ igra jedna cela zajednica. U filmu “Lost kantri” Vladimira Perišića pitanje nepripadanja se gradira do tačke ključanja., “Sigurno mesto” Juraja Lerotića je snažan film o gubitku, dok je ostvarenje Gorana Kulenovića “Smrt devojčice sa žigicama”, krimić u kojem jedan slučaj pokreće otkrivanje svih tajni koje krije jedna mala mediteranska sredina. „Kajmak“ novi film Milča Mančevskog govori o  ljubavnim trouglovima u različitim i sukobljenim socijalnim miljeima Balkana, objašnjava selektorka Jelena Mišeljić.

fOTO: FFHN-MFF

Tekst potpisa

Živko Nikolić – nedosanjani san

Film  “Živko Nikolić - nedosanjani san” je priča o poslednjem, nedovršenom delu velikog  sineaste Živka Nikolića. Reč je o materijalu koji će prvi put nakon skoro 30 godina ugledati svetlost dana.  Kroz nekoliko narativnih linija koristeći arhivske materijale, nove snimke i snimljene intervjue  publici će biti približeno  Živkovo stvaralštvo. Kroz film gledaoce vodi Živkov sin Petar i otkriva više detalja o njegovom odnosu sa ocem, njihovim razgovorima, snovima, željama,  sanjanim turbulentih 90-tih godina. Pored njega,  tu su i glumci, koji su sarađivali na Nikolićevom poslednjem filmu koji je sniman u Nikšiću, Podgorici, Beogradu i Njujorku.

Adio, druže!

Povodom smrti Srđana Koljevića (1966-2023) jednog od najaktivnijih i najnagrađivanijih scenarista u regionu koji je bio čest gost, prijatelj, godinama i selektor za selekciju studentskih filmova na Hercegnovskom festivalu, biće priređen program sećanja Adio, druže! O čeveku koji je u ovom segmentu filmskog festivala prepoznavao ekskluzivnost koja „garantuje budućnost“ govoriće prijatelji i kolege Stevan Koprivica, Đorđe Milosavljević i Maja Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)