ZAROBLJENO 27 MILIONA U CRNOJ GORI: Čami donacija EU za pomoć u prevazilaženju energetske krize

I. D. S.

17. 08. 2023. u 11:07

NA Vladinom računu još od marta se nalazi 27 miliona evra koje je dodelila Evropska unija kao pomoć za prevazilaženje energetske krize. Ipak, za isplatu krajnjim korisnicima moraće još da se čeka. Naime, kako objašnjavaju u Ministarstvu kapitalnih investicije, sve dok se ne usvoji rebalans budžeta, novac će biti zarobljen. Sa druge strane, NVO sektor apeluje da se to što pre reši, kako bi se građanima dala mogućnost da unaprede energetsku efikasnost domova i obezbedilo sigurnije grejanje tokom predstojeće zime.

ЗАРОБЉЕНО 27 МИЛИОНА У ЦРНОЈ ГОРИ: Чами донација ЕУ за помоћ у превазилажењу енергетске кризе

Foto Shutterstock

Država novac mora da utroši za tu namenu, u protivnom, moraće da ga vrati. Reč je o sredstvima koja mogu biti iskorišćena za efikasnu termoizolaciju fasada, za fasadnu stolariju, za multipleks sisteme, za kupovinu i ugradnju za efikasne toplotne pumpe, za grejanje na pelet. Dakle, sve ono što bi većini građana dobrodošlo u susret zimi, pojašnjava Nataša Kovačević iz Međunarodne organizacije "CEE Benkvoč netvork".

Ugroženi nisu čekali

OD ukupnog iznosa koje je EU donirala za prevazilaženje energetske krize, deo novca namenjen je najugroženijem delu stanovništva. Njima su sredstva isplaćena još pre nekoliko meseci sa druge strane da ne bi čekali usvajanje rebalansa. Penzioneri sa najnižim primanjima, njih 40.550 dobili su po 150 evra, a isto toliko dobilo je 219 korisnika privremene nadoknade Fonda PIO i 454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbeđenja boraca. Novac je već dobilo i 6.315 porodica koje su korisnici materijalnog obezbeđenja.

U Ministarstvu kapitalnih investicija ističu da isplatu koči rebalans budžeta, odnosno njegovo neusvajanje.

- Moramo sačekati novi saziv Skupštine kako bi se uradio rebalans nakon toga i dan nakon rebalansa mi ćemo biti u mogućnosti da delujemo u odnosu na ta sredstva - kazao je državni sekretar u tom resoru, Admir Šahmanović.

On podseća i da je nedavno okončan javni poziv za dodelu beskamatnih kredita sa istom svrhom, za koje je novac obezbeđen iz državne kase. Iznos je upola manji od onoga što je dodelila EU, a interesovanje građana veliko.

- To je jasna naznaka da moramo pojačati budžet da bismo izašli u susret svim zainteresovanim građanima. Radimo intenzivno na kreiranju uslova da se obezbede dodatna sredstva kako bi se svima izašlo u susret - navodi Šahmanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!