BEZ AKCIJA DŽEP NA UDARU: Hrana u Crnoj Gori od početka pandemije do danas skuplja 40 odsto

I. D. S.

14. 08. 2023. u 07:30

CENE u Crnoj Gori od početka pandemije do danas porasle su čak 40 odsto, pokazuju podaci Društva statističara i demografa. Kako bi ublažila takav udar na standard građana država je u prethodnom periodu uvodila mere kojima su cene osnovnih životnih namirnica bile ograničene, a donedavno je trajala i akcija "Stop inflaciji" kroz koju se mnoštvo proizvoda moglo kupiti po nižim cenama. Akcija je okončana pre oko mesec, a cene brzo vraćene na staro, pa su sugrađani opet na udaru i nezadovoljni.

БЕЗ АКЦИЈА ЏЕП НА УДАРУ: Храна у Црној Гори од почетка пандемије до данас скупља 40 одсто

I.D.S.

Iz Društva statističara i demografa objašnjavaju kako je rast cena uticao na životni standard građana.

- Ako je domaćinstvo izdvajalo 100 evra za potrošačku korpu 2019. za vreme pandemije, ono danas mora izdvojiti 140 evra, a to je velika promena posebno za ona domaćinstva koja većinu svog dohotka troše na hranu i osnovne životne namirnice - navode iz DSD-a.

Korisno za građane

NOVE mere čekaju i novu Vladu. A da bi i nova izvršna vlast trebalo da nastavi sa sličnim akcijama, napominje i poslanica SNP Milosava Paunović, navodeći da se "Stop inflaciji" pokazala kao izuzetno korisna za građane.

Osim "Stop inflaciji", sprovedena je i akcija "Borba protiv siromaštva". Ali kako navode u NVO, ni ta akcija nije mogla značajno da pomogne ugroženom delu stanovništva, ali je koliko-toliko značila, i to se najbolje vidi sada, kada su cene "opet poletele u nebo".

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović je, nakon što je višemesečna akcija "Stop inflaciji" početkom jula okončana, pohvalio se da je inflacija u Crnoj Gori svedena sa 15 na osam odsto, te da na snazi ostaju ograničenja na marže za brašno, ulje, šećer i so.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave