MANDATAR TOKOM AVGUSTA: Jakov Milatović u Beranama o formiranju Vlade Crne Gore

M. SEKULOVIĆ

21. 07. 2023. u 15:17

- NAREDNE sedmice imamo konstitutivnu sednicu Skupštine Crne Gore.

МАНДАТАР ТОКОМ АВГУСТА: Јаков Милатовић у Беранама о формирању Владе Црне Горе

Foto: Profimedia

- Odmah nakon toga ću početi konsultacije sa predstavnicima političkih subjekata. To bismo mogli završiti u jednom pristojnom roku i da već tokom meseca avgusta dam mandat mandataru za sastav nove Vlade.

Ovo je danas u Beranama kazao predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je pozdravio pregovore ''i dobru nameru od strane političkih subjekata da se ide u što širu vladu''.

- Oduvek sam govorio da mislim da je to pravi put i da će dati političku stabilnost. Voleo bih da vidim predstavnike svih partija koji predstavljaju manjinske narode u Skupštini i Vladi. Mislim da bi to bilo vrlo dobra stvar za Crnu Goru. Znate da uvek kada je u pitanju Vlada za mene kao predsednika Crne Gore, ali i za građane, važno je da ta vlada bude evropska, reformska i da bude stabilna, kako bi mogla da uradi neke stvari koje su potrebne zemlji, a zemlji su potrebne velike reforme, ubrzanje evropskog puta, počinjanje velikih infrastrukturnih projekata... Smatram da bi naredne godine trebalo da počne gradnja druge deonice auto-puta od Kolašina do Limske doline. I zbog toga treba da dobijemo reformsku Vladu koja će raditi na benefit građana - kazao je Milatović.

Na pitanje da li bi u Vladi voleo da vidi predstavnike srpskog naroda odgovorio je da nikada nije kazao koga bi želeo da vidi, a koga ne želi da vidi u Vladi.

-Želim da govorim principijelno. U Vladi bi trebalo da bude što više političkih subjekata kako bi Vlada bila dodatno snažnija, imala veću podršku u Skupštini Crne Gore, ali ne nauštrb principa, programa i prioriteta. Glavni prioritet je ubrzanje evropskog puta jer zaista verujem da sada postoji momentum koji Crna Gora treba da iskoristi da značajnije zagazi napred ka našem punopravnom članstvu u EU. Mislim da sam u tom smislu vrlo jasan: i srpski i crnogorski i muslimanski i bošnjački ali i albanski narod i svi narodi treba da budu deo Vlade, jer svi ti narodi i čine Crnu Goru, ali mislim da to ne bi trebalo da bude princip kojim se Vlada stvara. Vlada se stvara u odnosu na to ko može negde da najbolje odgovori velikim izazovim koji su pred Crnom Gorom - smatra Milatović.

Rekao je da je za krupne reforme u pravosuđu potrebno najmanje 49 poslanika.

- U tom smislu važno je ići, barem pokušati da se napravi Vlada koju podržava većina od najmanje 49 poslanika... Ja mislim da je to logika i da je to toliko jasno zato što je nastavak reformi u prvosuđu ključna stvar za ozdravljenje našeg društva, zato što je vladavina prava temelj svega. Temelj i razvoja ekonomije, temelj svih ostalih stvari koje su vezane za socijalnu pravdu za unapređenje infrastrukturne povezanosti u Crnoj Gori. Bez vladavine prava i povratka poverenja građana u naše institucije, mislim da što se kaže, ''džaba smo krečili'' - kaže Milatović koji smatra da je legitimna i može biti stabilna Vlada sa podrškom od 41 poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024