ZA NOVU DEONICU 500 MILIONA: Pripreme za izgradnju auto-puta od Mateševa do Andrijevice

M. SEKULOVIĆ

19. 07. 2023. u 10:50

U CRNOJ Gori se "lagano" pripremaju za izgradnju druge deonice auto-puta Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevice, u dužini od 23,5 kilometra. Elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu za ovu deonicu na javnoj raspravi je do 24. jula, a prema nedavnim procenama koštaće oko 500 miliona evra! To je znatno veći iznos od 273 miliona evra, koliko je 2018. godine procenjeno da će koštati ovo "parče puta".

ЗА НОВУ ДЕОНИЦУ 500 МИЛИОНА: Припреме за изградњу ауто-пута од Матешева до Андријевице

Novosti

Deonica koja treba da se radi vodi kroz planinski teren, od Mateševa, zatim dolinom reke Drcke, do Trešnjevika, gde treba da se probije tunel, a potom dolinom reke Kraštice do ulivanja u Lim, na području Andrijevice, odakle bi trebalo da počne gradnja treće deonice ka Beranama.

Brojke

NA ovoj deonici su predviđene dve petlje, u Andrijevici i na Mateševu. Biće izgrađena 34 mosta, dvostruki tunel, jedno odmorište s benzinskom i servisnom stanicom. Dozvoljena brzina biće 100 kilometara na sat. Prva deonica auto-puta od 42 kilometra koštala je oko milijardu evra.

- Za drugu deonicu, čije se idejno rešenje očekuje u narednim mesecima, u toku su pregovori - objavljeno je nedavno iz Vlade Crne Gore, uz napomenu da će izgradnja ove deonice auto-puta biti podržana iz fondova EU. - Od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) dobijen je bespovratno novac za izradu idejnih projekata s elaboratima za procenu uticaja na životnu sredinu, za deonicu Mateševo-Andrijevica i obilaznicu Podgorica, u ukupnom iznosu od 5,49 miliona evra.

Očekuje se da izgradnja ove deonice auto-puta poveća mobilnost stanovništva, čime se otvaraju mogućnosti za razvoj određenih delatnosti kojima se poboljšava socijalna struktura. Takođe, povećanje broja stanovnika i bolju povezanost opština Andrijevice, Berana, Petnjice, Plava i Gusinja sa glavnim gradom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona