ZBCG OTVORENI ZA DIJALOG: Proglašenjem konačnih rezultata izbora formiranje vlasti sve bliže

V.K.

17. 07. 2023. u 08:15

NOVI saziv crnogorskog parlamenta biće konstituisan najkasnije za 15 dana od dana kada je Državna izborna komisija proglasila konačne rezultate vanrednih izbora. Nakon formiranja novog saziva Skupštine, predsednik Crne Gore Jakov Milatović narednih 30 dana obaviće konsultacije sa nosiocima izbornih lista i liderima stranaka. Potom predlaže mandatara iz one političke grupacije koja ga uveri da ima podršku skupštinske većine. Mandatar ima rok od 90 dana da sastavi kabinet. Na kraju će Skupština odlučiti o podršci mandataru.

ЗБЦГ ОТВОРЕНИ ЗА ДИЈАЛОГ: Проглашењем коначних резултата избора формирање власти све ближе

V.K.

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" poručili su da su spremni za razgovore o formiranju nove vlade sa Pokretom "Evropa sad" i ostalim političkim akterima.

- Uvažavajući činjenicu da je Pokret "Evropa sad" osvojio prvo mesto u rezultatskom bilansu, a imajući u vidu da je njihov lider Milojko Spajić najavio da će razgovore započeti odmah po objavljivanju konačnih rezultata, obaveštavamo javnost i kolege, da je naša koalicija otvorena za razgovore sa PES i ostalim političkim subjektima - istakli su iz ZBCG.

MANDATI

DIK je proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora - Bošnjačka stranka - 6 mandata, "Na pravoj strani svijeta" (HGI) -1. "Za tebe" (SNP i Demos) - 2, Albanska alijansa - 1, "Zajedno" (DPS, SD, LP, DUA) - 21, Pokret "Evropa sad" - 24, "Hrabro se broji" (Demokrate i URA) - 11, "Za budućnost Crne Gore" (NSD, DNP, RP) - 13 i Albanski forum - 2. Ostale liste su ostale bez mandata.

Iz ove koalicije navodi da ostaju "privrženi principu neporecivosti i neprikosnovenosti izborne volje". Uvereni su, takođe, da je za političko-ekonomsku stabilnost najvažnije sprovesti volju naroda.

- Pokret "Evropa sad" će već početkom ove sedmice uputiti poziv partijama za zvanične pregovore o novoj vladi, uključujući i koaliciju "Za budućnost Crne Gore" - saopštio je funkcioner PES-a Vasilije Čarapić.

Evropska unija je pozvala političke aktere u Crnoj Gori da što pre konstituišu novi parlament i formiraju Vladu koja će, kako su u zajedničkoj izjavi naveli visoki predstavnik Đozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji, biti sposobna da u najkraćem roku pokrene reforme u vezi sa pristupanjem EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)