KRIMINAL SE USELIO U STANOVE: U Crnoj Gori podignuta optužnica protiv 12 osumnjičenih za nanošenje 2,6 miliona štete državi

V.K.

05. 07. 2023. u 12:03

SPECIJALNO državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih u aferi "Stanovi" - Predraga Boškovića, Budimira Šegrta, Suada Numanovića, Sanje Vlahović, Suzane Pribilović, Damira Šehovića, Ivana Brajovića, Dragice Sekulić, Dražena Miličkovića, Osmana Nurkovića, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića, zbog sumnje da su od 2008. do 2020, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu zloupotrebili službeni položaj, zašta je propisana kazna zatvora od dve do 12 godina.

КРИМИНАЛ СЕ УСЕЛИО У СТАНОВЕ: У Црној Гори подигнута оптужница против 12 осумњичених за наношење 2,6 милиона штете држави

Foto Facebook

Državni tužilac Vukas Radonjić naveo je da se okrivljenima stavlja na teret da su, suprotno odluci o načinu i kriterijumima za rešavanje stambenih potreba funkcionera odobrili i dodelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnoj upravi, u iznosima između 17.500 i 40.000 evra. Time su im pribavili korist, a budžetu Crne Gore naneli štetu u iznosu od 2,6 miliona evra. Prethodno je, kako navodi, utvrđeno da je odobreno i dodeljeno 49 kredita u iznosu od po 40.000 evra, pet kredita u iznosu od po 35.000, 20 kredita u iznosu od po 30.000, 30 kredita u iznosu od po 20.000 evra, deset kredita po 25.000, ali i krediti u iznosima od 29.500 evra, 28.000, 25.920 evra.

- Takođe, pojedini krediti u iznosu od 40.000 evra su dodeljeni i javnim funkcionerima koji su u svojim zahtevima za rešavanje stambenih potreba od Komisije tražili iznose od 30.000 evra, a očigledno prekoračenje podnetih zahteva je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i sudskom praksom Upravnog suda Crne Gore - kazao je Radonjić.

Abazović: Neka vrate stanove

VIŠE od 500 stanova podeljeno je onima kojima je najmanje trebalo, bez ikakvih procedura - kazao je premijer Dritan Abazović, posle saznanja o podizanju optužnice protiv bivših članova Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore. - Nadam se da će država posle sudskog epiloga tražiti obeštećenje. Žao mi je građana Crne Gore. A ovi neka vrate stanove.

Pre podizanja optužnice državni tužilac je doneo odluku da se postupak protiv osumnjičenih Boškovića, Šehovića, Sekulićeve, Nurkovića, Pribilovićeve, Radonjićeve i Miličkovića, razdvoji i posebno dovrši.

Osnovno državno tužilaštvo oceniće da li su nekadašnji premijer Duško Marković i članovi njegove Vlade odgovorni za nesavestan rad u službi, time što su stambenoj komisiji dali saglasnost da poboljša uslove stanovanja funkcionerima i drugim zaposlenim.

Prilikom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu okrivljeni su negirali krivicu. Predrag Bošković (predsednik komisije) ocenio je da se radi o političkom pritisku na njega i njegove kolege, kao i političku grupaciju kojoj pripadaju, a ne nezakonito činjenje. Optužio je premijera Dritana Abazovića da je ovu "priču" pokrenuo u momentu kada je "oko njega i njegovih kriminalnih aktivnosti vezanih za šverc duvana bila ispletena mreža, kako bi skrenuo temu i u izbore ušao sa drugom temom, koja njemu može doneti određenu političku korist".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)