"RIJEČI I DJELA": Montenegro prajd 21. oktobra u Podgorici

Novosti online

29. 06. 2023. u 14:52

MONTENEGRO prajd, 11. po redu, biće održan 21. oktobra u Podgorici, najavljeno je na otvaranju izložbe transparenata "PRAJD: Riječi i djela".

РИЈЕЧИ И ДЈЕЛА: Монтенегро прајд 21. октобра у Подгорици

Foto AP

Kako prenosi PR Centar, izložbu je organizovala Kancelarija za LGBTIQ lica, koja deluje u okviru Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, u partnerstvu sa Crnogorskom LGBTIQ asocijacijom Kvir Montenegro i Organizacionim odborom Montenegro prajda.

Izvršni direktor LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro Miloš Knežević istakao je da je izložba moćan izraz podrške, ljubavi i jednakosti prema LGBTIQ+ zajednici.

On je kazao da transparenti predstavljaju snagu glasa te zajednice.

„Ova izložba takođe slavi hrabrost pojedinaca koji su se usudili biti svoji, reći svima koji ih ne prihvataju istinu u oči. Njihova hrabrost i istrajnost inspiracija su za sve nas da se suprotstavimo nepravdi i borimo za jednakost“, kazao je Knežević.

Prema njegovim rečima, svaki transparent na izložbi nosi snažnu poruku da pripadnici LGBTIQ+ zajednice imaju pravo biti voljeni, poštovani i prihvaćeni onakvi kakvi jesu.

„Pozivam vas da svi zajedno 21. oktobra u Podgorici, na 11. Montenegro prajdu pošaljemo poruku da ljubav ne poznaje granice, a da je ponos univerzalan“, rekao je Knežević.

Programska direktorica nevladine organizacije Juventas Jelena Čolaković kazala je da su ponosni na slobodne misli koje su izražene preko transparenata nošenih na Prajdu.

Kako je kazala, na izložbi je gledala mlade aktiviste koji dolaze, bore se i daju sve od sebe da prajd bude što brojniji, veseliji, „da prajd ne bude žrtva nego da prajd bude apsolutni ponos“.

„Čast mi je što mogu da otvorim ovu izložbu, koja je predstavlja ideje slobode i misli LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori. Ova priča je Crnoj Gori, ako ne nikome drugom, pokazala da je praktikovanje slobode okupljanja jedno jako važno pravo koje može da nas dovede do boljitaka i do novih, uspešnijih priča, kakav će da bude 11. Montenegro Prajd“, istakla je Čolaković.

Marica Vlahović iz Kancelarije za LGBTIQ lica navela je da "PRAJD: Riječ i djela" predstavlja izložbu koju je LGBTIQ zajednica kreirala tokom deset godina održavanja povorki ponosa u Podgorici.

„Transparenti, koji su služili da pošalju poruke institucijama i širem društvu, neodvojivi su deo istorijata crnogorskog LGBTIQ pokreta i povorke ponosa, koja je, u samo deceniju, postala jedno od obeležja Glavnog grada i države”, kazala je Vlahovićeva.

Izložba je organizovana u saradnji sa nevladinim organizacijama Asocijacija "Spektra", NVO Juventas, Udruženje LGBTQ žena "Stana", i uz medijsku podršku PR Centra, a zainteresovani je mogu posetiti u prostorijama Kulturnog centra "201 engaging space".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!