PLANINSKOM STAZOM DO EVROPSKE KULTURNE TRASE: Herceg Novi na ruti Via Habsburg (FOTO)

V.V.

25. 06. 2023. u 17:53

HERCEG Novi je odnedavno uvršten na Kulturnu rutu Saveta Evrope Via Habsburg.

ПЛАНИНСКОМ СТАЗОМ ДО ЕВРОПСКЕ КУЛТУРНЕ ТРАСЕ: Херцег Нови на рути Виа Хабсбург (ФОТО)

Foto: Služba za informisanje opštine HN

Na tvrđavi Forte Mare, sertifikat o tome uručio je predsednik Asocijacije Via Habsburg Rejnold Sal  predsedniku hercegnovske Opštine Stevanu Katiću.

Kulturna ruta Saveta Evrope Via Habsburg povezuje  150 destinacija u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.Ideju o pridruživanju Herceg Novog pokrenula je gradska Turistička organizacija 2021. godine kada je za projekat kandidovala planinsku stazu na Orjenu kojom je 1888. godine prošao princ Rudolf Habsburg. Princ je bio  strastveni ornitolog pa se pretpostavlja da je na Orjen došao zbog posmatranja ptica, ali i u privatnu posetu vojsci južnog dela tada moćne Carevine. Zbog njegovog lakšeg uspona na orjenski Veliki kabao,najviši vrh primorskih Dinarida (1894 metra nadmorske visine)  prokrčena je staza koja se smatra  najstarijom planinarskom stazom u Crnoj Gori.

Priču je, tokom projekta koji je prethodio kandidaturi, objavio zaljubljenik u novsko zaleđe, arheolog i planinar Željko Starčević, a valorizovala i kandidovala Tonka Tomašević iz Turističke organizacije.

Tokom ceremonije uručivanja sertifikata predsednik Opštine Stevan Katić podsetio je da je Herceg Novi uvršten u Svetsku asocijaciju Njukastl of d vord kao i Evropsku federaciju Napoleonovih gradova. Na Kulturnoj ruti Via Habsburg jedinstven je po tome što ga je na nju uvela planinska staza. Katić je naglasio i da se ovim svetu otkriva deo prošlosti hercegnovskog kraja ali kroz stvaranje novog brenda.

Foto: Park prirode Orjen

 

U procesu kandidature grad je imao podršku Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, a prema rečima predstavnice Direktorata za razvojne politike u turizmu Maje Kovačević, takav trend će biti nastavljen, jer „kulturni turizam predstavlja veliku priliku za razvoj i ima rastući trend“.

Predsednik Asocijacije Via Habsburg Rejnold Sal pojasnio je da je najvažniji zadatak Kulturne rute koju je sertifikovao Savet Evrope, očuvanje materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara Evrope i, iznad svega, transparentnost temeljnih zajedničkih vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)