SAD STRATEŠKI PARTNER: Milatović se sastao sa američkim senatorima, od ponedeljka dijalog sa nosiocima izbornih lista

V.K.

25. 05. 2023. u 14:16

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da će danas uputiti poziv svim nosiocima izbornih lista za sastanak u ponedeljak kada bi trebalo da pošalju poruku građanima i partnerima da Crna Gora ima demokratske izbore na kojima će volja građana biti ispoštovana. On je ovo izjavio tokom svog prvog radnog dana kao šef države, a nakon sastanka sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom.

САД СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР: Милатовић се састао са америчким сенаторима, од понедељка дијалог са носиоцима изборних листа

V.K.

- Taj politički dijalog ću početi 29. maja, a nastaviti ga posle izbora - poručio je Milatović.

On je ponovio da što se tiče spoljne politike, strateško partnerstvo Crne Gore i SAD je veoma važno, naročito u ovim trenucima političkih promena u zemlji.

- Pokušavamo da u Crnoj Gori iznedrimo drugačiji sistem vrednosti. Saglasili smo se da je proces EU integracija veoma važan i da on treba da bude uspešno okončan u narednih nekoliko godina kada je Crna Gora u pitanju, što zahteva ubrzanje reformi - naglasio je Milatović.

"Šapa" kriminala

MILATOVIĆ je upoznao senatore da su neke crnogorske institucije bile pod nekom vrstom "šape" organizovanog kriminala i korupcije, pominjući primer bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenica i bivšeg predsednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Marfi je potom uzeo reč i saopštio da je svaki član američkog Senata uzbuđen što vidi Milatovića na predsedničkoj funkciji.

- Jedan od glasova na koje sam ponosan kao član Senata jeste glas podrške članstvu Crne Gore u NATO. Jednak entuzijazam imam i kada je u pitanju vaš put u EU. Crna Gora je uspešna priča, ima još posla u oblasti vladavine prava, jačanja demokratije, slobodi medija, ali niko nije savršen, nijedna demokratija nije savršena, ni mi u SAD - kazao je Marfi, čestitajući Milatoviću na "impresivnoj pobedi" na predsedničkim izborima, dodajući da u njegovoj zemlji ne mogu očekivati toliku razliku u rezultatu.

Geri Piters je takođe dao podršku jačanju odnosa dveju zemalja, dodajući da mnogo američkih investitora vidi šansu na ovim prostorima.

- Postoje izazovi i u vladavini prava. Treba se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala. Druga stvar o kojoj smo pričali jeste sajber bezbednost i to moramo ojačati jer napad na jednog je napad na sve nas - rekao je Piters, a o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori dodao je da su SAD spremne da i u tom poslu pomognu i budu partneri Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)