UČESTVUJE OKO 500 VOJNIKA: U Pljevljima međunarodna vojna vežba „Immediate Response 23“ (FOTO)

M. D.

23. 05. 2023. u 14:07

U Pljevljima je počela međunarodna vojna vežba „Immediate Response 23“, u kojoj je učestvuje oko 500 pripadnika Vojske Crne Gore, Oružanih snaga SAD uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske.

УЧЕСТВУЈЕ ОКО 500 ВОЈНИКА: У Пљевљима међународна војна вежба „Immediate Response 23“ (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane CG

Načelnik Generalštaba crnogorske vojske Zoran Lazarević je  na otvaranju vežbe rekao je da VCG, uz NATO saveznike, nastavlja da uvežbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse.

Načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazarević kazao je da su svesni da su mir i bezbednost u Evropi u opasnosti.

-Zato ove godine, još intezivnije nego ranije, akcenat dajemo na vežbama ovakvog tipa. Fokus smo stavili na usklađivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoju borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu. Na taj način doprinosimo spremnosti za odbranu Alijanse, to je naš cilj i njegovom ispunjenju smo potpuno posvećeni, kazao je general Lazarević.

Foto: Ministarstvo odbrane CG

 

Prvi čovek Vojske Crne Gore je naglasio da je i ova vežba prilika za dodatno razvijanje sposobnosti u nekoliko važnih oblasti izvođenja borbenih dejstava.

-Ubijeđen sam da će i ovi sadržaji, koje budete zajedno uvežbavali narednih deset dana na prostoru severne Crne Gore, dodatno unaprediti naše sposobnosti da zajedno i sigurno budemo garant mira i stabilnosti. Želim da tokom vežbe budete uspešni u razvijanju međusobnog poverenja bez kojeg je teško ostvariti postavljene ciljeve, poručio je načelnik Generalštaba.

Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn, brigadni general Din Preston, istakao je da je čast i privilegija biti na vežbi čiji su domaćini “crnogorska braća i sestre”.

-Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vežbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji ukoliko nas naše zemlje, ili saveznici, budu ikada trebali da se odazovemo njihovom pozivu, kazao je Preston.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, manevri tokom vežbe će se izvoditi u širem rejonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine. U Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vežbe zaduženih za logističku podršku.

-Na vežbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Severnu Makedoniju, gdje će se realizovati artiljerijska bojeva gađanja, zaključuje se u saopštenju MOD-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024