PRELEPE SLIKE IZ NIKŠIĆA: U litiji mošti Svete Ane, majke ostroškog Čudotvorca (FOTO)

V.K.

12. 05. 2023. u 20:24

Na svenarodnoj litiji u Nikšiću u slavu Svetog Vasilija Ostroškog nošene mošti Svete Ane, majke Čudotvorca.

ПРЕЛЕПЕ СЛИКЕ ИЗ НИКШИЋА: У литији мошти Свете Ане, мајке острошког Чудотворца (ФОТО)

V.K.

Litiju koja je okupila na desetine hiljada vernog naroda  predvodili su mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije, episkopi budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, istočno-američki Irinej, bihaćko-petrovački Segije, južno-centralno američki Kiril.

Iako je dva dana besnele nevreme u Nikšiću samo.par sati pre početka litije granule je Sunce a brojni Nikšićani kao i gosti podelili su ka Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog da uzmu učešće u krsnom hodu. U nepreglednoj.koloni našli su se predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i predsednik Skupštine opštine Nemanja Vuković,odbornici, poslanici, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić sa saborcima, predstavnici ruske ambasade, Srbije i Republike Srpske.

U pozdravnom govoru episkop Budimljansko-nikšićki Metodije zahvalio je odbornicima lokalnog parlamenta što su svojim glasovima omogućili da praznik Svetog Vasilija od ove godine postane slava Nikšića.

Radost se očitavala i na licu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.
Sveti Sava okupljao je narod oko svojih mošti u Mileševi a  nakon njihovih spaljivanja,  Sveti Vasilije je u ostroškoj pećini okupljao svoj narod.
 
Premnogo smo naših muka predali Svetom Vasiliju. On pohodi svoj narod svuda u svetu gde ga ljudi sa verom i pobožnosti prizivaju. Za njega nema vidljivih i nevidljivih granica, podsetio je mitropolit Joanikije.
 
Mošti Svete Ane  nakon litije, bile su izložene u nikšićkoj Sabornoj crkvi na poklonjenje vernom narodu. Tradicionalno, u litiji nosi se i jastuk Svetog Vasilija Ostroškog, jedna od relikvija Saborne crkve u Nikšiću. Takođe, u litiji se nosi i deo moštiju prevlačkih mučenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)