JAKOV ZAOBILAZI CETINJE: Neizvesno mesto inauguracije predsednika države

V.K.

20. 04. 2023. u 13:30

PRVI put od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine ne zna se gde će novi šef države položiti zakletvu 20. maja - da li na Cetinju ili u Podgorici. Razlog je lična bezbednost Jakova Milatovića, koji je već imao jednu neprijatnost kada je tokom kampanje za predsednika države fizički napadnut upravo u prestonici.

ЈАКОВ ЗАОБИЛАЗИ ЦЕТИЊЕ: Неизвесно место инаугурације председника државе

Foto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić poručio je da će Milatović sam doneti odluku gde će se obaviti inauguracija.

- Ukoliko to bude Cetinje MUP će uraditi sve da bude bezbedno. Pozdravljamo njegovu odluku i ukoliko to bude u Podgorici. Postoji grupa ljudi na Cetinju koja je i na predizbornom skupu pokazala neslaganje sa Milatovićevom politikom - podsetio je Adžić na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu.

"BRUKA"

POSLANIK Demosa Miodrag Lekić ocenio je da je to što predsednik Crne Gore Jakov Milatović ne može da se inauguriše na Cetinju, krah i bruka države.

- Ovo je bruka, ne može na Cetinju, neko je javio, neko je odlučio. Ovo je krah države, pojavni oblik jednog teškog stanja - rekao je Lekić u Skupštini Crne Gore.

Međutim, za gradonačelnika Cetinja Nikolu Đuraškovića održavanje inauguracije novoizabranog predsednika Crne Gore u drugom gradu bio bi svojevrstan obračun sa Cetinjem.

- Bilo bi veoma loša poruka da se uradi drugačije što bi bilo otvoreno nipodaštavanje Cetinja i svojevrsni obračun sa gradom koji je istorijska i sadašnja prestonica, čiji je status definisan zakonom o prestonici - ocenio je u reagovanju Đurašković.

On podseća da predsednici dolaze i odlaze, ali da Cetinje kao simbol večne Crne Gore, njene nezavisnosti i trajanja ostaje.

- I niko mu ne može oduzeti status koji ima. Ko god ima dobru nameru prema Crnoj Gori i Cetinju, neće izbegavati Cetinje - poručio je Đurašković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)