MILU "CURI" ROK ZA RUŠENJE: Đukanović ne priznaje nelegalnu gradnju, država ne odustaje od uklanjanja kuća u Kočanima

V.K.

08. 04. 2023. u 12:49

NEKOLIKO dana nakon što je izgubio izbore za treći mandat predsednika Crne Gore, odlazeći šef države Milo Đukanović našao se u problemu zbog nelegalno podignutih objekata na imanju u Pokloncima iznad Krupačkog jezera kod Nikšića.

МИЛУ ЦУРИ РОК ЗА РУШЕЊЕ: Ђукановић не признаје нелегалну градњу, држава не одустаје од уклањања кућа у Кочанима

MANS

Inspekcija Ministarstva ekologije i urbanizma naložila je dojučerašnjem lideru DPS da u roku od dvadeset dana sruši dve nelegalno izgrađene kuće na porodičnom imanju u prigradskom naselju Kočani. Prema podacima Uprave za nekretnine, jedan objekat je površine 270 kvadrata, a drugi 63. Đukanović je ovaj nalog doživeo kao revanšizam.

Đukanović je 2019. godine u imovinskom kartonu prijavio da u Nikšiću poseduje tri parcele od skoro hiljadu i po metara kvadratnih, a da na najvećoj od njih poseduje dve prizemne zgrade, ruševine, površine od po 40 kvadrata. Porodično imanje Đukanovića sa tri kuće je, kako se vidi na snimku, ograđeno kao celina, a objekti međusobno povezani betonskim stazama. Prema pisanju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije "Lupa", u delu imanja koji se graniči sa mini-zaobilaznicom, Đukanović je uzurpirao dve parcele, koje su u vlasništvu države i na njima sagradio zid!

Imanje u Kočanima, osim legalnosti, bilo je povod prijave MANS-a 2019. godine. Oni su prijavili Đukanovića Agenciji za sprečavanje korupcije navodeći da u imovinskom kartonu nije naveo dve od tri kuće u Kočanima, igrađene 2016. godine. Kao javni funkcioner on je bio dužan da u imovinskom kartonu ASK-u navede potpune i tačne podatke o imovini. Pored toga, zakon nalaže da se svako uvećanje ili promena u imovini prijavi u roku od 30 dana.

Agencija je, međutim, nakon dve i po godine utvrdila da Đukanović nije prekršio zakon. U obrazloženju su naveli Milov iskaz da je imovina u Kočanima bila vlasništvo njegovog pokojnog oca Radovana, koja mu je pripala nakon okončanja ostavinskog postupka 2019. godine, a potom i razmene sa bratom Acom Đukanovićem, godinu kasnije.

PRAVILA VAŽE ZA SVE

PREDSEDNIK Opštine Nikšić Marko Kovačević pozdravio je rešenje urbanističko-građevinske inspekcije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim se Milu Đukanoviču naređuje da sruši nelegalne objekte u Kočanima.

- Dobra vest je da se vidi da pravila važe za sve. Zakasnilo se sa ovim dosta - kazao je Kovačević.

Komentarišući rešenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, o rušenju njegovih kuća u Nikšiću, Đukanović je kazao da je u pitanju porodično imanje.

- Na tom imanju su bile kuće, to je zona koja do danas nije urbanizovana, a država nije mogla to da legalizuje jer nije bio donet regulacioni plan. Reč je o oholom, divljačkom i primitivnom revanšizmu od strane ljudi koji misle da im sve može biti. Ne može sve biti - oštro je poručio Đukanović.

DA SRUŠE MILO ILI DRŽAVA

IZ Građanskog pokreta URA su naveli da su sporni objekti sagrađeni u suprotnosti sa važećim Prostorno-urbanističkim planom Opštine Nikšić.

- Ukoliko ih Đukanović ne sruši u predviđenom roku, to će učiniti država o njegovom trošku - navodi se u rešenju Ministarstva od 4. aprila.

Osvrnuvši se na reakcije koje su usledile zbog rešenja resornog ministarstva, premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prioritet borba protiv organizovanog kriminala.

- Umesto da govorimo da je skandal što je predsednik gradio na divlje, mi želimo da kažemo da je državni organ reagovao dva dana pre izbora i da smo hteli to da koristimo u političke svrhe - mogli smo. Đukanoviću poručujem da zatraži pravdu pred institucijama - kazao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024