GRDINIĆ VOJNIK DPS I MEDENICE: Demokratski front pozvao ministra pravde da odloži izbor predsednika Privrednog suda

V.K.

03. 04. 2023. u 06:30

DEMOKRATSKI front pozvao je ministra pravde Marka Kovača da upotrebi svoj institucionalni uticaj i odloži glasanje za izbor predsednika Privrednog suda, dok se ne kompletira Sudski savet. Smatraju da bi eventualni izbor Mladena Grdinića za predsednika Privrednog suda značio nastavak uticaja bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i sestre predsednika države - advokatice Ane Đukanović na pravosuđe.

ГРДИНИЋ ВОЈНИК ДПС И МЕДЕНИЦЕ: Демократски фронт позвао министра правде да одложи избор председника Привредног суда

PRIVREDNI SUD

Kako dodaju, ako se ima u vidu da je supruga sudije Mladena Grdinića nedavno izabrana za vršiteljku dužnosti generalne direktorke Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo u Ministarstvu pravde, "s pravom se postavlja pitanje koji su to kriterijumi opredeljivali ovakve predloge i izbore".

- Verovatno je suvišno, ali želimo da potenciramo i činjenicu da je rođeni brat sudije Grdinića bio visoko kotiran na odborničkoj listi DPS-a na lokalnim izborima u Kolašinu. Javnosti posebno želimo da skrenemo pažnju da je sudija Grdinić jedan od glavnih junaka knjige "Mobing u Crnoj Gori" koju je finansirala Evropska komisija, a u kojoj se jasno vidi uticaj Vesne Medenice na Grdinića u sporovima u kojima je Medenica i s njom povezane osobe, imali interes. A posebno je zanimljivo istražiti na koji način je sudija Grdinić "dopunjavao" svoj imovinski karton od 2018. - saopšteno je iz DF.

JOVANIĆ 5. MAJA PRED SUDOM

SUĐENjE bivšem predsedniku Privrednog suda Crne Gore Blažu Jovaniću i ostalim okrivljenima zakazano je za 5. maj. U optužnici Jovaniću, između ostalog, stavlja se na teret da je tokom 2015. organizovao kriminalnu organizaciju koja je delovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine.

Sve navedeno je više nego dovoljno da se izbor predsednika Privrednog suda odloži dok se ne izaberu članovi Sudskog saveta s punim legitimitetom, smatraju u DF i zato očekuju da ministar pravde, za kog su "uvereni da nije deo strategije za imenovanje Mladena Grdinića za predsednika Privrednog suda, iskoristi zakonske mehanizme i zaustavi dalju medenizaciju crnogorskog pravosuđa".

Ministar pravde Marko Kovač pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita da li je prilikom slučajne dodele predmeta u podgoričkom Osnovnom sudu po tužbama nekadašnjeg viceguvernera Centralne banke Crne Gore, Irene Radović, protiv guvernera CBCG Radoja Žugića počinjeno bilo koje krivično delo od strane sudije Mladena Grdinića, koji je sada kandidat za predsednika Privrednog suda. Kovač je pozvao SDT da ispita da li su presude u tim slučajevima donete po bilo čijem nalogu, ili usled nedozvoljenog uticaja treće strane.

Radovićeva je saopštila da je Grdinić postao glavni junak njene knjige "Mobing u Crnoj Gori", o žrtvama, nasilnicima i njihovim moćnim zaštitnicima, koja je promovisana u julu 2022. godine.

- Vrlo je simptomatično da se ovaj pojedinac, kao ni brojni drugi, o čijim nepočinstvima sam u ovoj knjizi detaljno pisala, nisu usudili da u proteklih devet meseci pokušaju da ospore bilo koji činjenični navod. A navodi iz moje knjige teško optužuju sudiju Grdinića kao vojnika i saučesnika Vesne Medenice, Radoja Žugića, porodica Đukanović i Vujanović, i Zorana Pažina koji su bili aktivno umešani u teške opstrukcije Ustava i zakona i nameštaljke u mom slučaju - navela je Radovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a