BRĐANIN NE DA OSTAVKU: Direktor UP poručio premijeru i ministru da nema zakonskih uslova za smenu

V.K.

29. 03. 2023. u 09:00

VELIKA akcija Specijalnog državnog tužilaštva, tokom koje je uhapšeno nekoliko sadašnjih i bivših službenika policije, među kojima i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Sektora borbe protiv kriminala Dejan Knežević, uzdrmalo je bezbednosti sektor u državi. Njima se na teret stavlja sumnja da su bili članovi kriminalne organizacije. Operacija SDT-a i Specijalnog policijskog odeljenja usledila je posle višemesečne razmene podataka, koje je tužilaštvu poslao Europol.

БРЂАНИН НЕ ДА ОСТАВКУ: Директор УП поручио премијеру и министру да нема законских услова за смену

Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova ne osećaju odgovornost zbog "pada" više uticajnih ljudi, već smatraju da ostavku treba da podnese direktor Uprave policije Zoran Brđanin. Nezvanično se pominje da su njih trojica imali sastanak na kom su Abazović i Adžić, navodno insistirali da Brđanin ode sa funkcije, što je on odbio.

Vlada Crne Gore direktora Uprave policije može da smeni na parlamentarnom Odboru za bezbednost i odbranu, a ukoliko se to ne desi, onda Odbor o tome obaveštava ministra policije koji može da pokrene postupak razrešenja direktora UP, pre isteka vremena na koje je postavljen.

Iz Uprave policije su saopštili da njihov direktor Brđanin nije saslušavan, niti smatraju da treba da podnese ostavku zbog hapšenja njegovog pomoćnika Dejana Kneževića. Naveli su da Brđanin ne može da ima direktne ili indirektne odgovornosti zbog hapšenja Kneževića, a samim tim ni razlog da podnese ostavku.

- Nisu ispunjeni zakonski uslovi za smenu - kratko je kazao Brđanin.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izjavio da se mogu očekivati velike promene kada je u pitanju Uprava policije, a da li će to podrazumevati i promenu direktora policije vedeće se u narednih nekoliko dana.

ODLAZAK MORALNI ČIN

NEVEROVATNA je odluka direktora Uprave policije Zorana Brđanina da ne podnese ostavku. Ne bi me iznenadilo da je i direktor policije pominjan u tim komunikacijama preko "Skaja". Da je patriota i profesionalac, znao bi da postoji objektivna odgovornost, a on nema ni moralnu odgovornost - kazao je Medojević, ocenjujući da kontaminacija institucija traje trideset godina. - Naše obaveštajne službe nisu mogle da obezbede nijednu relevantnu informaciju o narko-kartelima jer su i same bile u sprezi sa njima.

- Neka javnost proceni da li snosi odgovornost. Moj utisak je da svakako mora postojati neka vrsta odgovornosti - poručio je ministar.

Brđanin je na dužnost v. d. direktora imenovan 23. februara 2021. godine, kada je odlukom tadašnjem ministra Sergeja Sekulovića, ocenjen kao najbolji kandidat na konkursu za šefa Uprave policije. Pozitivno mišljenje skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu je dobio 23. jula 2021. da bi zvanično bio imenovan na tu dužnost 16. avgusta prošle godine. Za vreme mandata u Upravi policije, Brđanin je Skupštini Crne Gore dostavio tri posebna izveštaja o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević povodom ovog događaja kazao je kako su on i Demokratski front prvi ukazali na organizovani kriminal i potegnuli pitanje njegove povezanosti sa državnim strukturama.

- Još 2007. godine mi smo u parlamentu pokrenuli inicijativu da se istraže veze između organizovanog kriminala i službi bezbednosti, te DPS-a. Dugo smo pokušavali da dođemo do odgovora na pitanje ko stoji iza narko-kartela. Mafija tada nije sedela skrštenih ruku. Ja sam tada bio meta narko-kartela, na mene je pripreman atentat - prisetio se Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina