KRAJ MILOVOM PUSTOŠENJU: Kandidat Jakov Milatović veruje da su predsednički izbori početak prekompozicije političke scene

V.K.

23. 03. 2023. u 06:30

REZULTATI drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori u kojem su se našli aktuelni šef države Milo Đukanović i jedan od prvaka Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović biće reper za predstojeće vanredne parlamentarne izbore 11. juna. Pokazaće se 2. aprila, a i kasnije, da li je završeno sa višedecenijskom vladavinom Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista. Milov protivkandidat Milatović je uveren u pobedu i prekompoziciju političke scene u Crnoj Gori. Već na startu je u ogromnoj prednosti u vidu podrške svih kandidata parlamentarne većine, dok Đukanović "juri" bošnjačku dijasporu, manjinske narode, crnogorske nacionaliste.

КРАЈ МИЛОВОМ ПУСТОШЕЊУ: Кандидат Јаков Милатовић верује да су председнички избори почетак прекомпозиције политичке сцене

V.K.

- Uz podršku građana i političkih partija koja je iskazana nakon rezultata u prvom krugu, doneću slobodu Crnoj Gori. Svi zajedno, stvorićemo novi sistem vrednosti, naspram ovog nakaradnog koji su decenijama stvarali, a čiji je najveći simbol Đukanović. Došao je kraj njegovom pustošenju Crne Gore - poručio je Jakov Milatović.

UKAZ PRED SUDOM

USTAVNI sud će uskoro da se izjasni o tome da li će po hitnom postupku odlučivati o inicijativi za ocenu ustavnosti odluke predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspusti državni parlament. Parlamentarna većina predala je inicijativu za ocenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine na osnovu koga je šef države već raspisao parlamentarne izbore za 11. jun.

Politički analitičari u Crnoj Gori smatraju da će ključ za Đukanovićev pokušaj da dobije u drugom krugu predsedničkih izbora biti Podgorica, grad u kome se okliznuo prošlog oktobra na lokalnim izborima izgubivši vlast, ali i u nedelju kada je za Milatovićem bio u minusu 7.300 glasova. Problem za lidera DPS je što je "rezervoar" glasova njegovog protivkandidata mnogo veći, ako se glasovima Pokreta "Evropa sad" dodaju glasovi Demokratskog fronta i Demokrata. Čak se i mediji naklonjeni Đukanoviću i bivšem režimu bez optimizma bave prognozama i to nimalo optimističnim po lidera DPS. Jedna od računica pokazuje da će se razlika u korist Milatovića povećati za oko 27.000 glasova, uz konstataciju da, ako zadrži postojeće, Jakov će u Podgorici imati prednost od čak 32.000 glasova. Čak i pod logičnom pretpostavkom da neće svi glasači Fronta, Demokrata, URA i SNP u drugom krugu glasati za Milatovića, već da će jedan deo njih biti apstinenti, Đukanovića čeka zadatak da prepolovi tu pretpostavljenu prednost i svede je na nekih desetak hiljada glasova.

Razlog velikog uspona Pokreta "Evropa sad" leži u činjenici što su Milatović i njegov saborac Milojko Spajić u vladi Zdravka Krivokapića pokrivali ministarska mesta ekonomije i finansija. Oni su kreatori programa "Evropa sad" kojim je ukinuto direktno finansiranje zdravstvenog sistema i taj novac prenesen u zarade zaposlenih, kojima je minimalna zarada sa 220 porasla na 450 evra, dok su plate povećane za 30 odsto. Obećali su da će kada dođu ponovo na vlast prosečna plata u Crnoj Gori biti hiljadu evra, a minimalna penzija 450 evra!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije