MILOVA TRKA ZA OPSTANAK: Politička situacija u Crnoj Gori ponovo ide ka tački usijanja

M. SEKULOVIĆ

26. 02. 2023. u 13:34

KANDIDATUROM lidera DPS Mila Đukanovića za predsednika države, u Crnoj Gori politička situacija ponovo ide ka tački usijanja. Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević smatra da nema sumnje da će ovo biti bitka dva politička titana Andrije Mandića sa jedne i Mila Đukanovića sa druge strane.

МИЛОВА ТРКА ЗА ОПСТАНАК: Политичка ситуација у Црној Гори поново иде ка тачки усијања

milutin sekulović

- Kandidatura Mila Đukanovića očekivana je iz više razloga, ali osnovno je što on nije dobio dovoljno dobre garancije od strane zapadnih saveznika sa kojima je pokušavao da napravi jednu vrstu dogovora o sopstvenom povlačenju iz političkog života. Ovo je njegov način da ostane u političkom životu, da se nametne zapadnim saveznicima i da on na neki način ostane za stolom kad se bude dogovaralo o budućnosti Crne Gore - smatra Dobrosavljević i ukazuje da će izborna kampanja biti kratka, te da će presuditi partijske infrastrukture koje su dovoljno jake da izvuku simpatizere i glasače. - Svi rezultati od 2020. godine, pa do sad, pokazuju pad DPS, apsolutno očekujem pobedu Andrije Mandića.

Na spekulacije da li smatra da će "Evropa sad", Demokrate, Ujedinjena Crna Gora, URA i SNP pozvati da se podrži Mandić ukoliko prođe u drugi krug, Dobrosavljević kaže: "Šta im je drugo preostalo? Da podrže ljude koji su bili tolerantni prema narko-kartelima? Ljude za vreme čije vladavine su formirani narko-karteli? Svako normalan će znati šta da izabere."

DANILOVIĆ

POSLE "privremene diskvalifikacije" lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, zbog toga što je navodno nedostajalo 2.269 validnih potpisa i teških reči koje su usledile, juče su funkcioneri Ujedinjene predali DIK-u potpise podrške njegovoj predsedničkoj kandidaturi.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pita se "je li moguće da jedan čovek koji je 30 godina na vlasti traži od naroda još pet godina".

- To govori o karakteru njegove političke ličnosti. Ovo su izbori koji su prilika da građani kazne sve što je on činio, ali i da se kazni pokušaj da se nakon 34 godine vlasti, traži još 5 godina. Šta reći o predsedniku koji je imao firme u stranim zemljama koje su tzv. poreski rajevi - kaže Koprivica, koji je uveren da će novi predsednik Crne Gore biti Aleksa Bečić.

Funkcioner Pokreta "Evropa sad" Filip Ivanović, ubeđen je da njihov kandidat Jakov Milatović, koji je juče podneo kandidaturu, pobeđuje na predsedničkim izborima, ali i potencira kandidaturu Đukanovića, rečima da će mu biti interesantno kako će DIK odlučiti o tome.

- Oni su već jednom izašli iz svojih nadležnosti i ušli u nadležnost MUP-a. Možda sad uđu u nadležnost Ustavnog suda i proglase Đukanovićevu kandidaturu nevažećom - kaže Ivanović, nagoveštavajući političku buru oko trećeg, neki tvrde, protivustavnog predsedničkog mandata.

Juče je poslanik Demokrata Danilo Šaranović ponovo "nabacio" ideju zajedničkog kandidata centrističke opcije, navodeći da je logično da se oni koji ne žele propustiti priliku za konačno penzionisanje Đukanovića opredele za jednog od građanskih kandidata.

- U ovom trenutku, uz uvažavanje ostalih, Bečić je logičan izbor - smatra Šaranović.

Po običaju, Bošnjačka stranka, uprkos najavama neće imati svog kandidata za predsednika države i podržaće Đukanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a