PEĆINI PRETI UNIŠTENJE: Ogorčenje nakon vandalizma u Đalovića pećini

M. SEKULOVIĆ

05. 02. 2023. u 18:18

SPELEOLOŠKI klub ''Pauk'' iz Bijelog Polja, povodom devastiranja čuvene Đalovića pećine nedaleko od grada, čiji projekat valorizacije će državu Crnu Goru koštati dvadesetak miliona evra, obavestio je javnost da su Sevdina i Emir Koraća oba iz Petnjice, zbog krivičnog dela uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, odnosno zbgo crtanja grafita na desetinama hiljada godina starim pećinskim ukrasima kažnjeni sa po 180 sati društveno korisnog rada, ali, nakon toga postavljena su brojna pitanja.

ПЕЋИНИ ПРЕТИ УНИШТЕЊЕ: Огорчење након вандализма у Ђаловића пећини

Foto: D. Milovanović

- Naš klub zabrinjava koliko je procenjena šteta, kako se može sanirati i ko će to sve platiti. Smatramo da napravljeni vandalizam (ispisivanje grafita) je posledica nastala tako što su pravi uzročnici svih posledica i nesagledivih šteta izvođači radova koji nisu adekvatno konzervirali i obezbedili gradilište Đalovića pećina, kažu iz SK ''Pauk'' i podsećaju da su u septemrbu pršle godine prijavili i ukazali na nesavesno i neodgovorno ponašanje izvođača radova na projektu Đalovića pećina.

- Ali i na ugrožavanje čitavog biodiverziteta u Đalovića klisuri koja je zaštićeno nacionalno dobro Crne Gore, čime se dovodi u opasnost i sam  kapitalni turistički projekt valorizacije Đalovića pećine. To je delo koje se goni po službenoj dužnosti. Tužilaštvo je formiralo predmet, istražne radnje se preduzimaju ,inspekcije rade, čekaju se izveštaji. Znamo da je predmet veoma složen i obiman i da traži vreme ali vremena je sve manje za Đalovića pećinu koja je nesavesnim radom izvođača radova pred uništenjem i dovodi u pitanje kapitalni turistički projekt valorizacije Đalovića pećine. Zbog istražnih radnji koje  tužilaštvo preduzima nismo u mogućnosti iznositi  detaljnije informacije,kažu iz Speleološkog kluba ''Pauk''.

Da su nevladini aktivisti u pravu, potvrđeno je rešenjem Agencije za zaštitu životne sredine (EPA). U njemu se kaže da su  tokom izvođenja dela radova na Đalovića pećini, Uprava za kapitalne projekte, bivša Uprava javnih radova, pričinili štetu u životnoj sredini u okviru zaštićenog područja Đalovića klisura, u opštini Bijelo Polje!

- Šteta je pričinjena obavljanjem aktivnosti probijanja ulaza u gornji i suvi deo pećine, a radovi izvedeni bez pribavljanja neophodnih dozvola. To se, pored ostalog, navodi u rešenju kao i to da je Agencija utvrdila da je usled izvođenja druge faze projekta ''Turistička valorizacija pećine nad Vražjim firovima (Đalovića pećina) sa uređenjem dijela pećine'' i obavljanjem aktivnosti probijanja ulaza u gornji i suvi deo pećine izveden bez pribavljanja neophodnih dozvola, ''operater, Uprava za kapitalne projekte Crne Gore, pričinio štetu u životnoj sredini... koja se manifestuje kroz štetu pričinjenu zaštićenim vrstama životinja, u konkretnom slučaju,  Rhinolophus ferrumequinumu zaštićenoj prirodnoj vrsti, kao i oštećenje stalagmita i ostalog pećinskog nakita u dijelu Đalovića pećine”... Zbog toga je Upravi je, pored ostalog, naloženo da do pribavljanja dozvola i saglasnosti, obustavi sve dalje radove koji se tiču ulaza i unutrašnjeg dela pećine.

SLEPI MIŠEVI

- Ovakvim ishitrenim potezima nesavesni izvođač radova na Đalovića pećini ide iz greške u grešku i pravi krivično delo mnogo veće nego vandali uklesanim grafitima, tako što ovim postupkom ugrožava ''troglofile''' (životinje koje žive povremeno u speleološkim objektima, kao na pimer slepi miševi). Ranijim radovima su doveli do poremećaja kripto klime i verovatno do potpunog uništenja troglobiot (životinja koje žive u podzemlju). Ovim putem apelujemo na sve službe, tužilaštvo, medije i građane da se ne dozvoli dalja ugrožavanja projekta i devastacija Đalovića pećine, koja je kapitalna investicija Vlade Crne Gore u našem gradu, kažu iz Speološkog kluba ''Pauk'', u kome su rešeni zbog savesti i odgovornosti prema sebi, građanima i Crnoj Gori da isteraju pravdu i dase kazne krivce koji su ugrozili sam opstanak Đalovića pećine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba