DOGOVOR ZA TROJE SUDIJA USTAVNOG SUDA: Sastanak članova Kolegijuma predsednice Skupštine i članova

V.K.

01. 02. 2023. u 22:11

NA zajedničkom sastanku članova Kolegijuma predsednice Skupštine Crne Gore i članova Ustavnog odbora u vili "Gorica" postignuta je saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda, saopštila je predsednica Skupštine Danijela Đurović.

ДОГОВОР ЗА ТРОЈЕ СУДИЈА УСТАВНОГ СУДА:  Састанак чланова Колегијума председнице Скупштине и чланова

Foto: Arhiva VN

Ona je kazala da će do sednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Prema nezvaničnim saznanjima dogovoreno je da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Dragana Đurović.

Za izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (glasovi najmanje 54 poslanika), a u drugom tropetinska (glasovi najmanje 49 poslanika).

Ustavni sud je u blokadi od 13. septembra, od kad je sudija Miodrag Iličković otišao u starosnu penziju. U sudu je trenutno troje od ukupno sedam sudija pa ta institucija nema kvorum za rad s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih članova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju