ZAVRŠEN PROJEKAT ZZZ: EU grantovi zaposlili 468 lica

I. D. S.

31. 01. 2023. u 14:14

KROZ Program grantova za samozapošljavanje, vredan 3,5 miliona evra, koji je Zavod za zapošljavanje realizovao uz podršku Evropske unije, 468 nezaposlenih dobilo je priliku da pokrene sopstveni biznis i reši egzistencijalno pitanje, saopšteno juče na završnoj konferenciji trogodišnjeg projekta, koji se finansira iz pretpristupnih fondova (IPA).

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ ЗЗЗ: ЕУ грантови запослили 468 лица

I.D.S.

Prema rečima v. d. direktora ZZZ Gzima Hajdinage, realizovan projekat primer je predanog rada i rezultat intenzivne saradnje Crne Gore i EU, posredstvom Delegacije EU.

Direktna podrška je deo 18 miliona evra vrednog Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku.

- Program grantova za samozapošljavanje sproveo je Zavod kao korisnik direktnog granta, uz podršku resornih ministarstava. Zahvaljujući dobijenim sredstvima, u iznosu od 3,5 miliona evra, Zavod je uspeo da dodeli sredstva granta za čak 468 nezaposlenih, koji su dobili priliku da se ostvare kao preduzetnici ili društva sa ograničenom odgovornošću i sebi obezbede održivu egzistenciju - kazao je Hajdinaga.

On je objasnio da je naglasak stavljen na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene osobe, te da je projekat doprineo smanjivanju sive ekonomije i siromaštva, kao i povećanju zaposlenosti. - Podstaklo se preduzetništvo i stvorili preduslovi za otvaranje novih radnih mesta - saopštio je Hajdinaga i napomenuo da više od 95 odsto korisnika granta i dalje postoji.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Isakson Liselot kazala je da je Unija ovim programom još jednom pokazala da podržava crnogorske građane u ovim teškim vremenima.

- Drago nam je što smo bili u mogućnosti da pomognemo Zavodu da obezbedi efektivan odgovor na ekonomske izazove, koji su uzrokovani zdravstevnom i ekonomskom krizom u proteklih nekoliko godina - rekla je Liselote.

Realizacijom projekta zadovoljan je i ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, te je ocenio da se njime doprinelo jačanju međusektorske saradnje i kapaciteta institucija za kreiranje i sprovođenje politika, približavajući se standardima EU.

- Tome u prilog govori činjenica da je preko 85 odsto ukupne vrednosti programa uspešno implementirano - naveo je Adrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki