SVETOSAVSKA AKADEMIJA TRADICIONALNO ODRŽANA U BARU: Tražilo se mesto više

B. DABIĆ

26. 01. 2023. u 23:50

VELIKANSTVENU svečanost posvećenu Svetom Savi, u Baru je obeležilo izvođenje Svetosavske himne „Uskliknimo s ljubavlju” koju su prisutni zajedno sa horom pevali u sali Doma kulture.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА ТРАДИЦИОНАЛНО ОДРЖАНА У БАРУ: Тражило се место више

Foto: B.D.

- Ličnost Svetog Save i dela svetle i dan danas i ne gube ništa od svoje slave, jer uređenje ne može narušiti netruležnu svetlost Hristovu i Božiju u koju se Sveti Sava obukao - kazao je u pozdravnoj reči mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na  tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji održanoj u Baru, u Domu kulture, u organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Bar.

-Još za života Sveti Sava  bio je svetovnik svoga roda i apostol Hristov, a posle upokojenja veliki čudotvorac i naš zastupnik pred prestolom Božijim. Pred nama je ličnost koja ima vaseljensku širinu duha i ugled u celoj pravoslavnoj vaseljeni, ali ga srpski narod slavi kao svoga duhovnog roditelja i nebeskog zastupnika - poručio je mitropolit.

U Sali popunjenoj do poslednjeg mesta Svetosavsku besedu održao je prof. dr Milo Lompar uz podsećanje  da je Sveti Sava prvi u svemu.

-Obeležio je početak Srpske crkve na način da traje dok je srpskog naroda i pamćenja u kojem se on pojavljuje, a obeležio je i jedan poseban trenutak u našem pravnom životu. Doneo je zakonopravilo i napravio pravni sistem koji je obeležio nemanjićku državu, to je bilo nešto moderno i nešto što i danas ima svoje životno dejstvo. Sveti Sava obeležio je početak srpske umetnosti, dovodeći slikare iz Soluna, koji su na veličanstven način obeležili visoki trenutak duhovnosti i vizantijske i srpske spiritualnosti u Studenici, Žiči i Mileševi - kazao je dr Lompar.

Veličanstvenu svečanost obeležilo je izvođenje Svetosavske himne "Uskliknimo s ljubavlju” koju su pevali sa horom  prisutni u sali Doma kulture. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su  interpretatorka etno muzike Danica Crnogorčević, narodni guslar Željko Bugarin, akordeonista Petar Balaban, Hor Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, KUD “Sveti Jovan Vladimir” Bar, učenici Škole veronauke iz Bara, dr Dijana Marojević, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Pavle Ilić, glumac Gradskog pozorišta u Podgorici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)