JOANIKIJE: Vreme komunizma prolazi, poslednji tragovi u Crnoj Gori

Марија Стевановић
Marija Stevanović

10. 12. 2022. u 17:03

VREME komunizma i neokomunizma polako prolazi, ali verovatno će proći na celom području ondašnje Jugoslavije mnogo pre a poslednji tragovi komunizma ostaće ovde u Crnoj Gori.

ЈОАНИКИЈЕ: Време комунизма пролази, последњи трагови у Црној Гори

Foto Mitropolija

Ovo je danas u dvorskoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija na Ćipuru, na Cetinju, nakon liturgje služene u pomen povodom 59 godina upokojenja Mitropolita Arsenija (Bradvarevića), tokom besede kazao mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je podsetio na život i delo ovog velikog stradalnika, koji je ostao nepokolebljiv na slavu Božiju i upisao se u knjigu života večnoga i među Svete ispovednike pravoslavne vere.

- Podsećanjem na stradanje mitropolita Arsenija možemo da se oplemenimo njegovom hrabrošću i verom, čvrstinom njegovoga karaktera i snagom njegovoga duha. Šta god Crkva uradila, on ostaje, on se upisao u istoriju Crkve, upisao se u njeno pamćenje, a što je najvažnije upisao se u večno pamćenje Božje, jer je išao putem Hristovim, putem Svetih apostola. Uspeo se na Hristovu golgotu i hrabro ispovedio svoju veru i čuvao je i sačuvao do kraja. Veliki je to kapital koji nam je ostavio mitropolit Arsenije celim svojim životom, a posebno svojim junačkim držanjem na nepravednome sudu ovoga sveta, kazao je mitropolit Joanikije osvrnuvši se i na stradanje ostalih arhijereja od komunizma i neokomunizma, podsećajući da je posle mitropolita Arsenija i Danila, trnoviti put prošao i Mitropolit Amfilohije.

Foto Mitropolija

- I svi su bili optuživani za antidržavnu delatnost, a vršili su antidržavnu delatnost onoliko koliko je vršio i Mitropolit Arsenije – samo su branili veru i čuvali svoju Crkvu i poštovali svoju arhijerejsku zakletvu. Naravno tek dolazi vreme da se istaknu kako valja vrline blaženopočivšega Mitropolita Arsenija i ostalih arhijereja koji su stradali od komunizma i neokomunizma. Evo sad se u Skupštini Crne Gore govori o tome kako je Mitropolit Amfilohije u vreme korone privođen, ispitivan i saslušavan i maltretiran i zadržavan nezakonito posle tog ispitivanja. Naravno, već se zna i ko je to naredio i ko je za to odgovoran, ali zar nas to ne podseća na suđenje Mitropolitu Arseniju (Bradvareviću). Dakle ti tragovi u našim vlastima postaje do dana današnjega, nadamo se da to vreme komunizma i neokomunizma polako prolazi, ali verovatno će proći na celom području Jugoslavije mnogo prije i da će poslednji tragovi komunizma ostati ovde u Crnoj Gori, kazao je mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)