PODRŠKA OSOBAMA SA INVALIDITETOM NIJE PRIVILEGIJA VEĆ PRAVO: U Herceg Novom radi jedinstvena u Crnoj Gori krojačko dizajnerska radionica

V.V.

04. 12. 2022. u 14:47

HERCEGNOVSKO Udruženje roditelja dece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak sunca” obeležilo je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u hotelu Plej" organizacijom modne revije na kojoj su predstavljene unikatne haljine izrađene u “Hercegnovskom modnom kutku”, jedinstvenoj radionici te vrste u Crnoj Gori.

ПОДРШКА ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ НИЈЕ ПРИВИЛЕГИЈА ВЕЋ  ПРАВО: У Херцег Новом ради јединствена у Црној Гори кројачко дизајнерска радионица

Foto: RTHN

Udruženje “Zrak sunca”, uz podršku lokalne uprave radi već 19 godina a osnovali su tri radionice: za izradu unikatnih suvenira, likovno-slikarsku i pre četiri godine krojačko-dizajnersku. Modele koje su kreirale i izradile članice “Zraka sunca”, nosile su volonterke Crvenog krsta, a u programu je učestvovala i klapa “Stari kapetan”.

Predsednica organizacije Ljiljana Krstić koja se obratila učesnicima i gostima i istakla da osobe sa invaliditetom, zaslužuju veću pažnju i podršku, mada kod nas situacija nije bitno različita u odnosu na svet. Prema njenim rečima Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ima za cilj da promoviše razumevanje i prava osoba sa invaliditetom ali i dobrobiti koje društvo može imati od uključivanja ove populacije u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

-Ovaj dan pruža mogućnost da se intenziviraju aktivnosti kako bi se postiglo potpuno učešće osoba sa invaliditetom i jednak tretman njihovih prava u društvu. Osobe sa invaliditetom trebaju više podrške od zajednice, i moraju je dobiti, kako bi postigli iste životne uslove kao i drugi građani. Ta podrška se nikada ne smije tretirati kao privilegija – to je njihovo ljudsko pravo, poručila je Krstić.

Krstić je podsetila da u Crnoj Gori živi oko 60 hiljada osoba sa invaliditetom, a sa njihovim radnim i stvaralačkim rezultatima, integrisanošću i uticajem predstavljaju značajan potencijal i neće dozvoliti da ih bilo ko marginalizuje niti diskriminiše, da im uskraćuje radna mesta, ograničava u kretanju, ukida i smanjuje prava i potcenjuje naša udruženja.

Jedan od prioritetnih zadataka je da se saradnjom na svim nivoima, osobama sa invaliditetom obezbediti neprekinuti lanac kretanja.

-Izgradnja inkluzivnog društva sa podsticajnim okruženjem bez barijera za sve, uključujući osobe sa invaliditetom, postaje međunarodno priznata dužnost država, a i implementacije neprekinutog lanca kretanja će moći da se dogode tek kad projekti i inicijative budu  sprovedeni na lokalnom nivou, u saradnji između lokalnih vlasti i ključnih aktera u izgrađenom okruženju i organizacija osoba sa invaliditetom, poručila je Krstić.

Na svečanosti su uručene zahvalnice organizacijama i pojedincima koji istrajno pružaju podršku NVO “Zrak sunca”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja