RASKOŠNA HERCEGNOVSKA JESENJA FEŠTA: Od natkuvavanja i rukotvorina do biciklističke štrafte šetalištem (FOTO)

V.V.

26. 11. 2022. u 22:24

HERCEGNOVSKO udruženje „Ruke“ organizuje, prateći smenu godišnjih doba, četiri stađunske fešte, a ako je suditi po danas održanoj jesenjoj, ona je jedna od onih koje se posebno vole.

РАСКОШНА ХЕРЦЕГНОВСКА ЈЕСЕЊА ФЕШТА: Од наткувавања и рукотворина до бициклистичке штрафте шеталиштем (ФОТО)

Foto: V.V.

Oko pedeset izlagača iz većine gradova u Crnoj Gori, u pešačkoj zoni Njegoševe ulice i uz tarasu Gradske kafane, pokazali su sve raskošne boje jeseni izlažući najrazličitije rukotvorine, slike, nakit, novogodišnje ukrase ali i poslastice, sa neobičnim i ukusnim filovima od rogača i japanske jabuke. To jeste koncept svih naših stađunskih fešti, da plodove koji su oko nas pretvorimo u nešto ukusno, lepo, nosivo i da to bude inspiracija za sve, kaže u ime organizatora Milina Kovačevoć.

- Želimo da inspirišemo ljude da koriste autentične stvari, ali i da uposle ruke, te smo na ovom događaju predstavili i radove sa radionica koje smo organizovali u pripremi fešte. Na svaki način pokušavamo da ohrabrimo ljude da kreativno koriste svoje slobodno vreme - objasnila je Kovačević.

A da mašta, kreativnost i preduzimljivost kada se udruže daju odlične rezultate svedoči Milica Boca iz NVO „Ne bacajte boce“. Osim što su podrška Jesenjoj fešti oni su ponudili izlagačima ekološka pakovanja za proizvode.

- Na našem štandu se nalaze uzorci ekoloških pakovanja koji mogu da se naruče u Crnoj Gori. Fešta ima nameru da u budućnosti bude „Zero waste“ manifestacija - rekla je Milica Boca.

Domaći sapun na prirodnoj bazi, sa mirisnim biljkama sa Orjena, palminim, maslinovim i kokosovim uljem, bez hemije predstavila je Jelena Kosić, članica projekta Ekovil, udruženja poljoprivrednika hercegnovskog zaleđa.

U sklopu fešte prošlog vikedna bilo je organizovano natkuvavanje četiri sjajna kuvara u Gradskoj kafani. Revijalno nadmetanje bilo je inspirativno za Đorđa Ratkovića iz Gradske kafane, Jovanku Stamenković iz „Jokine kužine“ i „Gastro tim“ u kome su Dragan Petrović i Nikola Krstić. Njihova jela bila su obogaćena plodovima kestena, nara, dunje, mandarine.

Sutra (nedelja,27. novembar) lepo zamišljena i uspešno realizovana manifestacija biće završena biciklističkom trkom Jesenja štrafta, šetalištem pet Danica, od Titove vile u Igalu do snek bara "Vagon" u Zelenici.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)