"IZA RUŠENJA KAPELE NA LOVĆENU STAJAO TITO": Mitropolit Joanikije o sknavljenju NJegoševog groba

V.K.

14. 11. 2022. u 16:22

MITROPOLIT crnogorsko primorski Joanikije saopštio je da je razlog gaženja Njegoševog amaneta to što su u Crnoj Gori bili ustoličili lažno božanstvo i napravili kult ličnosti – obožavali Josipa Broza i time izgubili pamet.

ИЗА РУШЕЊА КАПЕЛЕ НА ЛОВЋЕНУ СТАЈАО ТИТО: Митрополит Јоаникије о скнављењу Његошевог гроба

Ostaci kapele na Ivanovim koritima / Foto - dokumentacija "Novosti"

- Odrekli se i vere i mišljenja i savesti i sve to prineli na dar lažnom božanstvu, jer poznato je da kult ličnosti popije pamet, opustoši savest, izbriše sećanje, i to se upravo dogodilo. Iza rušenja Lovćenske kapele stajao je lično Josip Broz Tito, mada se vrlo vešto krio - poručio je mitropolit.

On je to kazao na manifestaciji povodom obeležavanja dana rođenja Petra II Petrovića Njegoša, prvog člana Matice srpske sa prostora današnje Crne Gore, koji se od 2017. godine proslavlja kao Dan ovog Društva. Nakon što je blagoslovio učesnike svečanosti u Knjižari Matice srpske – Društvu članova u Crnoj Gori i čestitao praznik, mitropolit Joanikije je podsetio na rušenje Lovćenske kapele i skrnavljenja Njegoševog groba .

- Nije čudo što su rušili crkvu, nije to jedina crkva koja je srušena u vreme komunizma, bilo ih je mnogo po srpskim zemljama, ali ipak od kad čovek zna za sebe, od samih početaka civilizacije, zna se da su svi narodi držali do poslednje volje svakoga čoveka, a da su poslednju volju i amanet svojih najvećih ljudi držali kao najveću svetinju - rekao je on, podsetivši da je Njegoševa poslednja volja bila da počiva u crkvi na Lovćenu.

Josip Broz Tito

Joanikije je dodao da "Kada je počelo da se govori o rušenju Kapele i izgradnji mauzoleja to nije bilo tako uverljivo, sve dok Broz nije posetio cetinjsku opštinu i ohrabrio na zlo cetinjske odbornike". Tada se, kako je kazao, stvorila suluda fama, kao uvek kada se uspostavljaju lažne vrednosti, da će to doneti veliku korist Crnoj Gori.

- Prilikom tog zlog čina došlo do nezakonitog i protivprirodnog spoja između nacizma i komunizma, a najotrovnije i glavne argumente za rušenje Lovćenske kapele dao je fašista Savić Marković Štedimlija, opskurni sluga Ante Pavelića za vreme Drugog svetskog rata, koji je preživio i rat i kasnije postao jedan od saradnika Enciklopedije Jugoslavije - zaključio je mitropolit Joanikije.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)