OSTRVILI SE NA POMINJANJE SRBA: NVO u Crnog Gori traži povlačenje udžbenika istorije u Srbiji

Novosti online

13. 10. 2022. u 15:35

NEVLADINA organizacija Građanska inicijativa “21. maj” zatražila je od premijera i ministra spoljnih poslova, Dritana Abazovića i Ranka Krivokapića, da Vladi Srbije upute odgovarajuću diplomatsku reakciju i traže povlačenje udžbenika “Istorija za četvrti razred gimnazije opšteg tipa i društveno-jezičkog smera”.

ОСТРВИЛИ СЕ НА ПОМИЊАЊЕ СРБА: НВО у Црног Гори тражи повлачење уџбеника историје у Србији

Foto N. Karlić

- U udžbeniku se na neprimeren i neutemeljen način govori o Crnoj Gori, njenoj unutrašnjoj politici i položaju srpskog naroda u njoj - navodi GI “21.maj”.

Ministarstvo prosvete Srbije ovaj udžbenik je odobrilo za upotrebu u školama od školske 2021/22 godine, autori su dr Duško Lopandić, dr Ratimir Milikić i Manja Milinović a izdavač je “Novi logos” iz Beograda.

Inicijativa, kako je saopšteno, smatra osnovanim da država Crna Gora zatraži povlačenje ovog udženika iz upotrebe sve dok se ne izmeni sporni sadržaj u kojem se o Crnoj Gori, njenoj istoriji i državnosti, obnovi njene nezavisnosti, položaju srpskog naroda u njoj govori, kako smatraju. van konteksta istorijskih i pravnih činjenica i mimo stvarne prakse uživanja i poštovanja ljudskih prava.

Navode da su se obratili i Zaštitniku (ombudsmanu) građana Srbije, Zoranu Pašaliću, sa pritužbom i inicijativom da reaguje odgovarajućom preporukom prema prosvetnim vlastima Srbije jer je, navode, neprihvatljivo da se u otvorenom i demokratskom društvu udžbenička literatura zasniva na lažima i nacionalističkim konstrukcijama.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VIŠEGODIŠNJA TRADICIJA SE NASTAVILA: Školska slava i Dan solidarnosti obeleženi novom posetom Meridianbeta Kosovu i Metohiji (FOTO)