POTREBAN NAJŠIRI MOGUĆI KONSENZUS: Medojević od Đurović traži sastanak lidera partija

Tanjug

04. 10. 2022. u 23:17

PREDSEDNIK Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je predsednicu Skupštine Danijelu Đurović da inicira sastanak lidera parlamentarnih stranaka sa ciljem otvaranja dijaloga o, kako je naveo, pronalaženju mirnog i demokratskog rešenja duboke političke krize koja je paralisala institucije i blokirala političke procese u zemlji.

ПОТРЕБАН НАЈШИРИ МОГУЋИ КОНСЕНЗУС: Медојевић од Ђуровић тражи састанак лидера партија

Nebojša Medojević, Foto arhiva Novosti

U otvorenom pismu predsednici parlamenta Medojević konstatuje da je formiranje poslednje dve vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, potom i premijerom Dritanom Abazovićem bilo suprotno volji građana iskazanoj na izborima 30. avgusta 2020. godine, ali, kako navodi, i uobičajenim demokratskim principima.

To je, kaže Medojević, imalo izrazito negativne posledice po stabilnost demokratije i institucija i ekonomski razvoj zemlje i smatra da su se stekli svi politički uslovi da se u Skupštini Crne Gore otvori dijalog između parlamentarnih stranaka, sa ciljem postizanja najšireg mogućeg konsenzusa o rešenjima aktuelne krize koja, kako navodi, preti destabilizaciji zemlje i zaustavljanju reformskih i integracionih procesa.

Lider PzP je poručio da s obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno rešiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi trebalo voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsedničkim izborima, i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravosuđa, izborom VDT, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog saveta.

- Kriza poverenja između parlamentarnih stranaka, sigurno će biti velika prepreka za pokretanje ovog dijaloga, ali cenim da lideri parlamentarnih stranaka, moraju u uslovima teške političke i institucionalne krize pokazati odgovornost za kanalisanje političkih procesa u pravcu snaženja demokratije i posvećenosti opštem dobru naših građana i države Crne Gore - kazao je Medojević.

BONUS VIDEO - BEOGRAD KAO VAŽNA STANICA: Nekad je “Orijent ekspres” jurio Evropom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)