NIKŠIĆ SLAVI SVOJ DAN: Održana svečana sednica, dobitnici nagrada Ratko Drašković i Klub dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava

V. K.

18. 09. 2022. u 15:23

Nikšić slavi svoj praznik. Na svečanoj sednici Skupštine opštine, prvi čovek grada podno Trebjese Marko Kovačević je rekao da je ovaj grad u savremenoj istoriji tri puta oslobađan.

НИКШИЋ СЛАВИ СВОЈ ДАН: Одржана свечана седница, добитници награда Ратко Драшковић и Клуб добровољних давалаца крви Свети Сава

Foto: Ž. Šapurić

- Osmog septembra 1877. godine od Turaka, 2. novembra 1918. godine od Austrougara, poslednji put 18. septembra 1944. godine od Nemaca. Ovo poslednje oslobođenje izabrano je i da bude dan naše opštine - kazao je Kovačević.

Iako je posleratni period  promenio politički sistem u zemlji, ipak su osnove napretka ostale iste, naveo je Kovačević.

- Život u zajedničkoj državi koji je mogao da garantuje napredak svakoj zdravoj sredini. Zato je u jednom takvom ambijentu Nikšić postao veći od samoga sebe i bio simbol prosperiteta u privrednom i kulturnom smislu. Čim je proces počeo da ide u kontra smeru videli smo i da to predstavlja degradaciju Nikšića. Samo što sada ne moraju da se vode ratovi da bi dobili više prostora, niti moraju da se menjaju državni oblici, već na bazi političke volje može da se borimo da uđemo u evropske, balkanske političke i ekonomske saveze koji garantuju prosperitet i razvoj svim građanima koji žive na tim prostorima. Zato je i naš cilj da naša država Crna Gora nađe najbolji mogući način sa svojim susedima i trdudi se da napreduje na putu ka Evropskoj uniji kako bi Nikšić mogao da dotakne sličan ambijent u državi kakav je imao posle Prvog svetskog rata, jer to nesumnjivo znači i priliku za napredak -  kazao je Kovačević najavljujući nove investitore koji će, kako je kazao, naredne godine definitivno doći u Nikšić.

- Ono što smo takođe kao lokalna uprava radili kada je otvaranje novih radnih mesta, pre svega projekat Solari 3000+ i 500+, nova firma EPCG Solar gradnja u kojoj je zaposleno oko 200 naših sugrađana. "Big“ će dovesti 20 svetskih brendova i otvoriti 300 novih radnih mesta. Lidl je već kupio zemljište u našem gradu, tako da ćemo i tu imati nova radna mesta. Takođe, dolazi i Waikiki i ono što smo radili kada je u pitanju Željezera da se sačuvaju postojeća radna mesta i stvore se preduslovi da se otvore nova - kazao je Kovačević.

Nagrade

Ovogodišnji dobitnici opštine Nagrade oslobođenja Nikšića su proslavljen bokser i veliki humanista Ratko Drašković i Klub dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava.

Ratko Drašković/Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki