SVET SE KROZ STVARANJE GLEDA LEPŠIM OČIMA: Završena deseta likovna kolonija „Herceg-Novi-Sad"

V.V.

18. 09. 2022. u 13:57

PREMDA je hotel „Vojvodina" u kome je od 2012. godine redovno održavana likovna kolonija „Herceg - Novi – Sad", promenio vlasnika lepa tradicija je nastavljena.

СВЕТ СЕ КРОЗ СТВАРАЊЕ ГЛЕДА ЛЕПШИМ ОЧИМА: Завршена десета ликовна колонија „Херцег-Нови-Сад

Foto: V.V.

Likovne stvaraoce ovog septembra okupili su Kulturni centar Novog Sada i kompanija „Enigma" Vladimira Bećirovića iz Nikšića, koja je novi vlasnik ovog objekta.

Akademski slikari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, njih 11 inspiraciju su kao i prethodnih godina našli u prelepom ambijentu Bokokotorskog zaliva, koristeći različite likovne tehnike: ulje, akril, akvarel, pastel, mozaik.

Foto: V.V.

Izložbu će večeras u 19 sati otvoriti generalni konzul Srbije u Crnoj Gori, Mićo Rogović.

Uz deseto izdanje izložbe valja podsetiti da je tokom minule decenije u koloniji radilo više od 80 umetnika, slikara, vajara, mozaičara i keramičara iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Turske i Poljske.

Osnivač i učesnik kolonije Gordana Avdić podseća da je kolonija osnivana s namerom da okupi umetnike sa prostora nekadašnje Jugoslavije, ali je s godinama dobila međunarodni karakter.

Foto: V.V.

Rezultat je bila i velika retrospektivna izložba organizovana u junu u Novom Sadu koja je obuhvatila sve umetnike učesnike ovog stvaralačkog okupljanja.

Domaćin iz Crne Gore je ove godine Rade Vujačić, a učesnici su Elena Gojak, Goran Savić, Zvonimir Jančić, Tatjana Blagojević, Aleksandra Lečić, Olja Popov i Šandor Šlajf.

Učestvuje i Đuro Lubarda koji povremeno živi u Herceg Novom, a nastavlja se i saradnja sa novosadskom Akademijom likovnih umetnosti i Fakultetom likovnih umetnosti sa Cetinja.

 - Afirmisaćemo i dalje umetnosti i posebno mlade - kaže Gordana Avdić i dodaje da se kroz stvaranje svet gleda lepšim očima.

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO: Pogledajte kako je Herceg Novi ispratio patrijarha Porfirija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024