STATUS ZETI, A PODGORICA DPS: Poslanici raspravljali o izmenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji glavnog grada

I. D.S.

17. 08. 2022. u 07:44

IAKO je deo poslanika tvrdio da je vanredna sednica parlamenta zakazana protivno zakonu, ona je juče održana zahvaljujući glasovima većine poslanika.

СТАТУС ЗЕТИ, А ПОДГОРИЦА ДПС: Посланици расправљали о изменама Закона о територијалној организацији главног града

Foto prinskrin

Raspravljalo se o zakonima kojima bi trebalo da se omogući da Zeta postane samostalna opština. Predlagači su sigurni da su se stvorili uslovi da Zeta funkcioniše samostalno, dok za Demokratski front, takozvani zakoni o Zeti, samo su pokušaj da se u trci za gradonačelnika Podgorice na predstojećim izborima pokuša sprečiti poraz Ivana Vukovića i omogući cenzus za kandidata URA Luku Rakčevića.

Da neće podržati "zakone o Zeti", odnosno izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Podgorice, kao i Zakon o lokalnoj samoupravi, najavili su Demokratski front, Demokrate, Prava Crna Gora i SNP.

Poslanik Danijel Živković iz DPS, ispred predlagača zakona, kazao je da Zeta na osnovu svih potencijala kojima raspolaže može da ima dovoljno prihoda koji bi finansirali rashode.

- Govorim o turističkim potencijalima, poljoprivredi i industrijskoj zoni koja će građanima omogućiti prihode da ova opština nesmetano funkcioniše. Mnogi su se pitali zašto se sad govori o ovom predlogu. Građani Zete su iščekivali ovaj dan, u ovom momentu su se stekli svi uslovi, a usvajanjem ova dva predloga dajemo normativnu mogućnost da Zeta postane samostalna opština - rekao je Živković.

Milan Knežević u Skupštini, Foto prinskrin

Za poslanika Moma Koprivicu iz Demokrata, "van pameti" je menjati teritoriju grada pred izbore koji su već zakazani. Tvrdi i da su građani Zete diskriminisani, te da da su im uskraćena ustavna prava.

- Zalažem se za samostalnost Zete, jer je naša politička partija davno iskazala svoj stav i zalagala se za samostalnost. Ovo područje je bilo kičma srednjovekovne Crne Gore. Ono ima privredni značaj za Crnu Goru. Svakako da su ovo sve razlozi za osamostaljivanje opštine, ali način na koji se to radi je neprihvatljiv - naveo je on.

Poslanik DF Milan Knežević je naveo da je ovo zakon kojim se žrtvuje 20.000 građana da bi Luka Rakčević mogao da pređe cenzus i bude tas na vagi, a Ivan Vuković osvoji što više glasova.

- Ne bi me čudilo da ova pokojna većina donese nove zakone da bi Zlaticu, Zagorič, Blok pet, Murtovinu odvojili od Podgorice - kazao je Knežević podsećajući da je DF ubedljivo pobedio u Zeti, a da bi DF i Demokrate imali ubedljivu većinu u Zeti. - Vama je ključni cilj da Zećani ne glasaju u Podgorici.

Poslanici SNP odustali su od podrške zakonu, kako je kazao poslanik te partije Dragan Ivanović, jer su uvideli da se građani protive tome u ovom trenutku.

BEZ PODRŠKE ZAKONODAVNOG ODBORA

ZAKONODAVNI odbor Skupštine većinom glasova nije podržao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu. Sedam članova odbora izjasnilo se da ovaj predlog nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom, dok je šest bilo protiv. Predsednica Odbora Maja Vukićević (DF) kazala je da će za izglasavanje ovih zakona biti potrebna apsolutna većina na sednici parlamenta.

SMENA

KNEŽEVIĆ tokom jučerašnje sednice najavio da će DF danas u skupštinsku proceduru predati inicijativu za smenu predsednice Skupštine Danijele Đurović, kao i o izglasavanju nepoverenja Vladi Dritana Abazovića.

Foto Privatna arhiva

BLOKADA

MEŠTANI Zete blokirali su juče saobraćaj na magistralnom putu Podgorica-Bar, na kružnom toku kod Aerodroma, jer se protive izmenama zakona. Policija je obustavila i saobraćaj kroz tunel Sozina iz pravca Bara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)