IVO ANDRIĆ – NAŠ SAVREMENIK: Herceg Novi obeležava 130 godina od rođenja nobelovca

V.V.

25. 07. 2022. u 13:58

POVODOM 130 godina od rođenja našeg nobelovca u Herceg Novom će od sutra (26. jula) do 2. avgusta trajati manifestacija „Ivo Andrić – naš savremenik".

ИВО АНДРИЋ – НАШ САВРЕМЕНИК: Херцег Нови обележава 130 година од рођења нобеловца

Foto Tanjug

Programe će u hercegnovskoj kući nobelovca i Milice Babić, njihovom raju, kako je pisao Andrić, realizovati Javna ustanova kulture Herceg fest. Manifestacija obuhvata otvaranje nove izložbene postavke sa originalnim nameštajem, lulama, pismima, ličnim stvarima, slikama, iz Andrićevih hercegnovskih godina.

Autor postavke je Tatjana Korićanac, muzejski savetnik u penziji, godinama kustos u Muzeju Ive Andrića u Beogradu. Uz otvaranje postavke u kući čiji je autentičan izgled u potpunosti sačuvan biće održan i niz predavanja. „O ličnosti i delu Ive Andrića" govoriće akademik Jovan Delić i književnik Ivan Negrišorac.

Veče "Pesnici o Andriću" značiće susret sa književnikom Budimirom Dubakom i pesnikinjom i aforističarkom Višnjom Kosović. Među 19 učesnika iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore su i Goran Petrović, Bećir Vuković, Žaneta Đukić Perišić, Đorđe Malavrazić, Emsura Hamzić i Đorđo Sladoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)