RESETOVANJE OKO DRITANA? Mogu li se pobedničke liste sa poslednjih izbora ujediniti i sačuvati od pada Vlade

V. K.

18. 07. 2022. u 08:30

USVAJANjE teksta Temeljnog ugovora sa SPC na sednici Vlade unelo je krizu među akterima izvršne vlasti, a iz Socijaldemokratske partije su zapretili skraćenjem mandata Skupštini.

РЕСЕТОВАЊЕ ОКО ДРИТАНА? Могу ли се победничке листе са последњих избора ујединити и сачувати од пада Владе

Foto Skupština CG

Inicijativa doduše još nije prosleđena Parlamentu, a kako je najavio šef diplomatije i počasni predsednik te partije Ranko Krivokapić, to bi se moglo dogoditi tokom ove sedmice. Iz klupa DPS još nema nagoveštaja o tome kada će podneti najavljenu inicijativu za skraćenje većinske podrške Vladi.

Politički rasplet se, prema tome, može očekivati u danima koji dolaze, a kao jedna od opcija je novo okupljanje tri pobedničke liste na izborima 30.avgusta 2020. godine. Moguće je resetovanje odnosa i izbegavanje novih izbora koji bi samo dodatno gurnuli Crnu Goru u neizvesnost u još zapaljivoj nacionalističkoj atmosferi. Predsednik Vlade Abazović već je iskazao spremnost za dogovor, dok Demokrate zahtevaju ostavku premijera nakon što se problemi u pravosuđu reše.

- Za Demokratski front apsolutni prioritet je izbor vrhovnog državnog tužioca u punom kapacitetu. U borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije uloga tužilaštva je ključna i zato smatramo da je najvažnije omogućiti da taj organ ne bude u v. d. stanju i podložan strahu i zabrinutosti zbog vrlo kratkog vremenskog ograničenja u sprovođenju konkretnih akcija - naveli su iz DF.

Iz tog političkog saveza pozvali su predsednika Vlade Dritana Abazovića da u narednim danima realizuje odluku Vlade na čijem je čelu i potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Uvereni smo da se u kratkom vremenskom periodu u Skupštini Crne Gore može doći do većine iznad dve trećine ukupnog broja poslanika, i to po svim pitanjima vezanim za ispunjavanje naših obaveza na putu Crne Gore ka EU - poručili su iz ovog političkog saveza.

Premijer Abazović je izjavio da iza novog podizanja tenzija u Crnoj Gori i izazivanja incidenata oko takozvanog identitetskog pitanja stoje kriminalne strukture DPS režima.

- Pravda je krenula. Imamo Vesnu Medenicu, Blaža Jovanića u zatvoru. Imamo akciju protiv čelnika "Plantaža", Veselina Vukotića koji je takođe u zatvoru. To izaziva paniku.

Kako se neke politike tome ne mogu suprotstaviti, onda se suprotstavljaju Temeljnom ugovoru. Na Vladi sam objasnio da ovde nije reč o veri, povredi verskih osećanja, već o biznisu. Određeni politički subjekti ne mogu da valorizuju borbu za pravdu, žele da se vrate na nacionalni teren - kazao je Abazović.

TRZAVICE I FRAKCIJE U DPS

DA se u DPS-u nešto čudno dešava ukazuje ćutanje oko najavljene inicijative za pad vlade.

U Podgorici se priča da su velike trzavice zavladale u partiji Mila Đukanovića, a navodno su oživele i određene frakcije koje ni lider ne može da kontroliše. Neizvesno je da li Đukanović ima većinu za rušenje kabineta Abazovića, koji svakodnevno dobija sve veću podršku evroatlantskih saveznika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna