MAFIJU ĆE USTROJITI OD JESENI: Nakon sugestija iz Brisela, Zakon o poreklu imovine analizira Ministarstvo pravde Crne Gore

I. D. STOJADINOVIĆ

06. 07. 2022. u 08:00

ZAKON o poreklu imovine ili "Zakon protiv mafije" kako ga naziva premijer Dritan Abazović, najavljen je još u oktobru prošle godine.

МАФИЈУ ЋЕ УСТРОЈИТИ ОД ЈЕСЕНИ: Након сугестија из Брисела, Закон о пореклу имовине анализира Министарство правде Црне Горе

Foto Z. Jovanović

Ipak, njegovo usvajanje čekaće se još neko vreme, a u najboljem slučaju do jeseni. Nakon što je Evropska komisija nedavno dala preporuke u vezi sa zakonskim rešenjem, Ministarstvo će do kraja sedmice analizirati izmene, a nacrt bi trebalo uskoro da bude i na Vladi.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, nakon što su eksperti iz Evropske komisije poslali pravnu ocenu i usledile izmene, ponovo je na razmatranju u Ministarstvu pravde, a ubrzo bi mogao i da stigne i do Vlade.

- S obzirom da uvodimo dva različita postupka, eksperti iz Evropske komisije želeli su da dodatno preciziramo određene pojmove, kako bi imali jasan smisao unutar našeg pozitivnog prava. Mi ćemo uvažiti te preporuke - kazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović.

Iz nekoliko političkih partija potencirano je da bi se izmene zakona mogle usvojiti do kraja ovog meseca, a tu mogućnost ranije je najavljivao i premijer. Ipak, u resoru pravde to ne očekuju.

- Nadam se da će na jesen biti izvesno da se zakon nađe u Skupštini. Možda to građanima znači previše vremena, ali ako uzmemo u obzir da se ovako složen i važan zakon počeo pripremati prošle godine u septembru, to nije baš dug period, s obzirom na to da je reč o krupnim i veoma važnim izmenama - navodi Božović.

Osim roka za usvajanje zakona, problematizuje se i njegova primena. Prema oceni bivšeg člana Tužilačkog saveta Andreja Milovića, bez značajnih izmena u pravosuđu, neće biti lako sprovoditi ovaj zakon.

- Biće jako teško utvrditi spornu imovinu, jer mnogi "kriju" imovinu na rodbinu, prijatelje, kumove, tako da ne sme da postoji niti jedan pojedinac ili grupa, koja bi bila izuzeta od primene zakona. Takođe, Zakon se ne sme ograničiti na samo 15 godina, velika imovina stečena je unazad 20, 30 godina, tako da, po pitanju pogotovo javnih funkcionera i njihovih srodnika, ne samo pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, potrebno je ispitati imovinu koja je stečena i mnogo ranije - smatra Milović.

Bojan Božović, Foto pr-centar

Iako je prvobitno planiran novi Zakon o poreklu imovine, u oktobru prošle godine predstavljen je Nacrt izmena i dopuna već postojećeg. Kako su tada obrazložili, od novog rešenja odustalo se kako bi se mogao primenjivati retroaktivno. Izmenama je predviđena mogućnost oduzimanja nelegalne imovine u građanskom postupku pred sudom, ali i da se finansijska istraga, koja će se voditi odvojeno od krivičnog postupka, može pokrenuti ako vrednost imovine prelazi 50.0000 evra.

MOGUĆA POMOĆ PORESKE POLICIJE

U ISTRAZI porekla imovine mogla bi da pomogne i poreska policija, čije formiranje je, kao mogućnost, najavljeno iz Ministarstva finasija i Uprave prihoda i carina.

- U toku je analiza zakonskih mogućnosti njenog formiranja. Podsećamo, Poreska policija već je postojala u prethodnom periodu kao Sektor u okviru sistematizacije Poreske uprave, ali nadležnosti nisu propisane Zakonom o poreskoj administraciji, što je predstavljalo prepreku zbog koje ovaj Sektor u periodu dok je bio deo sistematizacije nije mogao da sprovodi svoje nadležnosti - kazali su iz UPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere