PREDIĆ I PRED NOVLJANIMA: Izložba čuvenog srpskog slikara iz Zrenjaninskog muzeja se preselila u Herceg Novi

B. Grujić

01. 07. 2022. u 07:05

POPULARNA izložba "Dakle Vi ste taj Uroš Predić" iz Zrenjanina se preselila u Herceg Novom, u organizaciji muzeja Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković u ovom gradu.

ПРЕДИЋ И ПРЕД НОВЉАНИМА: Изложба чувеног српског сликара из Зрењанинског музеја се преселила у Херцег Нови

"Vizija u oblacima", Foto Muzej Zrenjanin

Spektakularna postavkapremijerno je prikazana 2017. godine u Muzeju u Zrenjaninu, povodom 160godina od rođenja velikog slikara.

Uspešno je gostovala u Beogradu, Kraljevu i Kikindi i do sad je videlo preko 60.000 posetilaca, a sada će u delimično izmenjenoj postavci biti predstavljena publiciu Herceg Novom i Trebinju.Posetioci će u Herceg Novom moći da pogledaju 29 slika i crteža Uroša Predića koji sečuvaju u zrenjanonskom muzeju. Život i stvaralaštvo čuvenog umetnika biće prikazani u vidutematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča,putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd, gde je umro 1953.

Uroš Predić, Foto Muzej Zrenjanin

Istovremeno će biti istaknut i Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa porodicom, sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem i naučnikom Mihajlom Pupinom, kao i dečji crteži, koje je radio kada je imao 10 godina.

- Jedna od najpoznatijih Predićevih slika "Vizija u oblacima", zauzeće posebno mesto, a publika će moći da vidi i crteže po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu kojaje srušena - kaže autor izložbe, Olivera Skoko, viši kustos istoričar umetnosti u Muzeju u Zrenjaninu.

Izložba traje do 14. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)