IZLOŽBA DOMAĆIH UMETNIKA DO 17. JULA: Japanska estampa u "Kornjači"

Š.Marović

28. 06. 2022. u 21:39

IZLOŽBA "Japanska estampa - inspiracija umetnika" sinoć je otvorena u galeriji Udruženja slikara i ljubitelja slikarstva "Kornjača".

ИЗЛОЖБА ДОМАЋИХ УМЕТНИКА ДО 17. ЈУЛА: Јапанска естампа у Корњачи

Foto: I. Marinković

Ovaj događaj nastao je u želji da se predstavi i pokaže na koji način se u savremenom likovnom izražavanju vide uticaji japanskih umetnika.

Program je otvorio jedan od osnivača Udruženja Dragan Marković, japanski ambasador u Srbiji Takahiko Kacumata i profesor doktor Ljiljana Marković. Izložena su dela japanskih grafika (estampi) iz privatne kolekcije umetnika Dragana Markovića, kao i dela umetnika koji su članovi udruženja, a kojima je inspiracija upravo grafika. Tih radova će ukupno biti izloženo 12, uz devet različitih grafika. Izložba će za sve posetioce biti otvorena do 17. jula.

Foto: I. Marinković

- Želim da se zahvalim svima koji su večeras ovde, što su došli da posete ovu izložbu - istakao je ambasador Japana. - Veze Srbije i moje zemlje su zaista jake i potiču iz davnih vremena. Srećan sam što sam sa vama ovde, što smo zajedno prisutni na ovom događaju. Nadam se da će on više spojiti kulturu dva naroda, a i želim da se zahvalim organizatorima događaja.

Jedan od osnivaća udruženja Dragan Marković istakao je da je pre tačno četiri godine održana prva tematska izložba u galeriji prekoputa.

- Ona se zvala "Japanska estampa kao inspiracija" - kaže on. - Kao što to poslovica kaže, po jutru se dan poznaje, to je proteklo odlično. POlse toga, to je bio strašan podsticaj, prešli smo u novi prostor i okupili mlade slikare, ljubitelje slikarstva. Tako smo u poslednje četiri godine imali nekoliko desetina izložbi, muzičkih večeri, literalnih večeri.. Ni korona nije uspela da nas potpuno saseče. Kada smo prošle godine pravilii plan izložbi za ovu, odlučili smo da ponovimo ovu izložbu. Nije bilo teško, jer je japanski drvored večita inspiracija. Posebno znajući da je ove ogdine 140 godina diplomatskih odnosa Japana i Srbije, tako da ova izložba osim likovnog značaja ima i politički u podsticaju prijateljstva dve zemlje.

Profesor doktor Ljiljana Marković na otvaranju događaja istakla je da je počastvovana što može da pozdravi sve prisutne.

- Svi zajedno u jednoj divnoj sinergiji dajemo divljenje samoj izložbi - istakla je ona. - Popout mosta i naša srca su povezana, ona Japana i Srbije. Upravo ovakvi mostovi koji daju i isijavaju inspiraciju više od 170 godina, zato što mi imamo slična razvojna iskustva. Japan je bio u 19. veku u teškoj situaciji, ali je išao krupnim koracima napred. Mi smo posle Prvog svetskog rata zaustavljeni i malo smo sporiji. Međutim, modernizacija je ono što karakteriše naše kulture i zato se mi tako dobro slažemo. Mi smo prošli sličan put. Svi radovi imaju veliku dubinu kojom su inspirisali naše umetnike. Mi smo dve kulture, zemlje, tradicije, koje se međusobno razumeju. Pozivam sve da posete ovaj događaj, sigurno će na njih ostaviti dobar utisak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)