ĐETIĆI - ŠTIT NATO OD HAKERA: Sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala u Podgorici

V. KADIĆ

27. 06. 2022. u 06:35

GLAVNI grad Crne Gore - Podgorica, postaće sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbednost kroz koji će se štititi interesi NATO od moguće sajber agresije Rusije i Srbije na ovaj deo zapadnog Balkana.

ЂЕТИЋИ - ШТИТ  НАТО ОД ХАКЕРА: Седиште Регионалног центра за борбу против сајбер криминала у Подгорици

Foto Univerzitet CG

Zapravo, ono što je započeto pre dve godine uoči pada režima Mila Đukanovića na izborima 30. avgusta u vreme žestoke hajke na Srpsku pravoslavnu crkvu kroz sporni Zakon o slobodi veroispovesti, kada su sajber ratnici imali zadatke da obaraju sajtove i portale koji nisu bili naklonjeni tadašnjim ciljevima Alijanse, kontrolišu internet, iskrivljuju činjenice o raznim događajima manipulišući informacijama kroz montirane novinske tekstove.

Premijer Dritan Abazović saopštio je da ga je o formiranju regionalnog centra zvanično obavestio ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije. Centar će biti smešten u nacionalno-tehnološkom parku u Podgorici.

- Veliko priznanje za našu državu i Univerzitet Crne Gore. Izgradili smo poverenje najvećih saveznika - poručio je premijer.

Reč je o projektu francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove koje je u februaru ove godine pokrenulo projekat osnivanja Francuskog centra za ekspertizu bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi, s ciljem da Centar bude nadležan za zemlje Zapadnog Balkana.

Šampioni u hibridnom ratovanju su Britanci i Amerikanci, koji često za ono što rade optužuju protivnika, uglavnom Ruse. Pre dve godine u Crnu Goru je došao tim zbog izmišljene ruske pretnje i sve što se nakon toga dešavalo bilo je u funkciji slamanja patriotskih snaga u vreme opštenarodnog "litijaškog pokreta" i bunta protiv bivše vlasti.

- Rusija, a na Balkanu Srbija, pravoslavlje - to su glavne teme - kazao je u jednom od razgovora za "Novosti" dekan Filozofskog fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci profesor dr Predrag Ćeranić, koji je objasnio da se radi o metodama ratovanja za koje je u bivšem socijalističkom sistemu bio uvrežen pojam "specijalni rat".

- Radi se o širokom spektru nevoljnih metoda kojima se napada ciljana zemlja kroz finansijske udare, špijunažu, plasiranje dezinformacija čija kampanja će biti osmišljena preko društvenih mreža, kroz diskreditaciju protivnika.

Ministarstvo pravde Crne Gore pozdravilo je odluku da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbednosti bude izgrađen u Podgorici. Poručuju da će u cilju realizacije ovog projekta ustupiti sve kapacitete kojima raspolažu kako bi rezultati bili što pre postignuti.

EFIKASNOST

NOVI Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbednost, koji će biti smešten u naučno-tehnološkom parku u Podgorici, omogućiće efikasniju borbu protiv visokotehnološkog i sajber kriminala, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, cenjujući da će centar objediniti prevenciju sajber kriminala i zaštitu građana od potencijalnih zloupotreba u savremenim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)