JEDINO IMA RIBE, OSTALO NEDOSTAJE: Ribari nezadovoljni gradnjom fabrike za preradu plodova mora u Kotoru

V. VUJNOVIĆ

12. 04. 2022. u 10:50

NA Odluku Vlade Crne Gore, koja u okviru projekta "Crnogorski REGROV", planira izgradnju fabrike za preradu ribe u Kotoru, reagovali su zajedničkim saopštenjem Nacionalno udruženje proizvođača ribe, Udruženje profesionalnih ribara na moru Crne Gore "Škver" i Udruženje ribara "Bar".

ЈЕДИНО ИМА РИБЕ, ОСТАЛО НЕДОСТАЈЕ: Рибари незадовољни градњом фабрике за прераду плодова мора у Котору

Foto D. Dozet

Zameraju što u projekat, mada ni oni nisu protiv gradnje fabrike,niko nije uključio mišljenje ribara jer im, izgleda, to nije ni potrebno. Sumnjaju da će fabrika uvoziti ribu jer je to navika i pravilo koje traje godinama.

- Smatramo da je najveći i jedini cilj kako novac MIDAS-a 2 i IPARD-a 2 preusmeriti u izgradnju fabrike, a ne investirati u obnavljanje i kupovinu većih i boljih brodova za izlov ribe, za izgradnju ribarskih luka i mesta za prvi iskrcaj ribe i razvoja kompletne infrastrukture koja prati ribarski sektor, od ulova do prerade ribe - navedeno je između ostalog u saopštenju ribarskih udruženja.

Oni ističu da su neophodni riblji resursi da bi se fabrika gradila, a onda i ribarska luka i mesto za prvi iskrcaj ribe, zatim ribarska komercijalna flota, stručni ribari i posada brodova, uslužna infrastruktura ipomoćna oprema.

Foto Fejsbuk

Od svega imamo samo riblje resurse, poručuju ribari i dodaju da su i oni upitni jer uskoro neće imati ni kvote za izvoz plave ribe, ani sada ne uspevaju da izlove dozvoljene količine i dokažu Evropi da su sposobni za to.

- Nemamo ribarske luke, a nikada ih nismo ni imali. Nemamo mesto za prvi iskrcaj ribe. Imamo staru, zaostalu i oronulu komercijalnu ribarsku flotu, bez vizije države kako da je obnovimo. Ribari stalno predlažu da se stopa PDV-a na uvoz novih ili polovnih brodova i čamaca smanji na nula odsto, a za opremu i ribomaterijal kada se uvozi putem carinske deklaracije, kao i na svežu ulovljenu ribu u Crnoj Gori na sedam odsto - smatraju ribari i uveravaju da je to jedini način stimulacije kako bi se ojačala i obnovila ribarska flota i ribarstvo u celini.

TRAŽIĆE POMOĆ BRISELA

OGORČENI ribari navode da ih nažalost niko u državi ne shvata ozbiljno, mada oni nisu protiv gradnje fabrika, ali znaju da se ona ne može graditi samo na osnovu ribljih resursa. Zbog toga traže da se ispoštuje redosled, u protivnom sumnjaju da je neka prevara u pitanju. Nakon što su tražili podršku na svim nadležnim adresama u Crnoj Gori, dopis će sa svim objašnjenjima poslati i Evropskoj komisiji u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽIO JE ZA GOSPODARA CRNE GORE: Pamtiće se njegove reči sa Giškine sahrane - Ko je bio Brano Mićunović? (FOTO/VIDEO)