POTRAGA ZA RIBAROM IZ ULCINJA: Otisnuo se u more, porodica izgubila kontakt sa njim

B. Dabić

18. 12. 2021. u 18:08

RIBAR starije životne dobi iz Ulcinja otisnuo se na more u petak veče od kada porodica gubi kontakt sa njim.

ПОТРАГА ЗА РИБАРОМ ИЗ УЛЦИЊА: Отиснуо се у море, породица изгубила контакт са њим

Foto: B. Dabić

Višesatna potraga za nestalim ribarom iz Ulcinja još nije dala rezultate potvrdili su iz Pomorsko operativog  centra  Uprave pomorske sigurnosti (UPSUL). U nedelju ujutro, naveli su iz UPSUL potraga će biti nastavljena uz angažovanje ronilaca RCUD iz Bjele, čiji je zaron sa specijalnom opremom.  

Ribar se otisnuo se na more malim čamcem od tri metra u uvali Kruče kod Starog Ulcinja u petak veče. Nakon što je porodica izgubila kontakt sa ribarom, počela je potraga za njim.  

Pomorsko operativi centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) primio je u petak veče oko 19.15 informaciju da se jedan pecaroš predveče otisnuo na more u uvali Kruče kod Starog Ulcinja. 

Vremenski uslovi nisu bili povoljni, jer je duvao jak severo-istočni vetar koji je na momente dostizao udare i do 40 čvorova.

Operateri na Pomorskom operativnom centru (POC) su odmah putem Elektronskog sistema za nadzor pomorske plovidbe (VTMIS) radarskog sistema pokušali da detektuju mali čamac, ali nije bila vidljiva ni jedna radarska meta. U isto vreme odmah je isplovio spasilački čamac SAR-5 sa spasiocima i pripadnikom Sektora granične policije Bar.

U petak veče potraga je počela  od Uvale Utjeha do Uvale Valdanos sa termalnim kamerama i noćnim dvogledima, ali usled veoma loših vremenskih uslova akcija je bila prekinuta oko 22 časova.

- Paralelno sa SAR akcijom kontaktiran je Centar bezbednosti (CB) Bar da preko baznih stanica detektuje zadnju poziciju nestalog pecaroša. Takođe, koordinisanom akcijom su bili uključeni Operativno komunkacioni centar (OKC) MUP 112 i NCC Podgorica, gde su preduzete aktivnosti na angažovanju FRONTEX helihopetara iz Italije, koji se nije uspeo do sada da poleti zbog jakih udara severnog vetra - naveli su iz UPSUL.

Akcija je nastavljena  jutaros i angažovan je ronilac UPSUL. Urađen je  zaron na kamenitom istočnom delu uvale Kruče,  nakon dobijanja podataka sa baznih stanica mobilnih operatera.

Međutim, nakon skoro dva sata ronjenja na dubini od 10-15 metara nije se mogla nastaviti pretraga zbog izuzetne zamućenosti morske vode zbog uticaja većih talasa i morskih struja.
Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama će preko Pomorsko operativnog centra i dalje će pokušavati sa svim nadležnim organima da koordinira i traga na nestalom osobom do njenog pronalaženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!