BEBAMA OD 500 DO 1.000 EVRA: Vladin odgovor na negativna demografska kretanja

Z.Z.

26. 03. 2022. u 06:00

CRNA Gora je, prema podacima Eurostata, prva u Evropi po stopi rizika od siromaštva.

БЕБАМА ОД 500 ДО 1.000 ЕВРА: Владин одговор на негативна демографска кретања

Foto V. K.

Tako svaka četvrta porodica ili 25 odsto stanovništva živi na ivici egzistencije, kaže Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja. Od početka mandata Vlada je, da bi poboljšala natalitet, kaže Milatović, uvela dečje dodatke, besplatne udžbenike, povećala zarade kroz Program "Evropa sad". Novina, koja će biti usvojena na sednici naredne nedelje, jeste novčana nadoknada za novorođenčad.

- Sva deca rođena od početka ove godine u opštinama gde je prirodni priraštaj bio negativan, dakle u 17 opština, dobiće pomoć od Vlade od 1.000 evra. U sedam opština gde su demografski trendovi pozitivni po 500 evra - najavio je ministar.

Novčana podrška obuhvataće svu novorođenčad od početka ove godine, a kriterijumi za ostvarivanje tog prava biće utvrđeni najkasnije do 1. maja. Procena je da će nadoknadu dobiti 7.000 beba, a država će za taj program iz budžetske rezerve izdvojiti pet miliona evra.

Planirano je i da se kreira poseban program za podršku mladim bračnim parovima, a koji će se finansirati iz Kreditno-garantnog fonda, za rešavanje stambenog pitanja.

- Najverovatnije će država biti garant mladim ljudima za učešće za kredit, što je, prema našim procenama, i najteže ostvariti kada se rešava stambeno pitanje - pojasnio je Milatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna