KOMŠIJE JEDINI SPAS ZA SEZONU: Posledice po crnogorski turizam zbog dešavanja u Ukrajini i sankcija Rusiji

I. D. S.

08. 03. 2022. u 08:38

NAKON što je crnogorski turizam tokom prošle sezone počeo da se oporavlja od posledica kovid-krize, već se očekuje novi udar na najznačajniju privrednu granu Crne Gore.

КОМШИЈЕ ЈЕДИНИ СПАС ЗА СЕЗОНУ: Последице по црногорски туризам због дешавања у Украјини и санкција Русији

Bokokotorski zaliv mora da bude zaštićen, Foto V. V.

Naime, dešavanja u Ukrajini izvesno će imati negativne posledice po crnogorski turizam, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Da o uspešnoj sezoni nisu razmišljali u Vladi moglo bi se zaključiti i kroz uvođenje sankcija Rusiji. Čini se da je zabranama Crna Gora "pucala sebi u nogu".

Kako Kostić ističe, u prethodnoj godini, priličan broj Ukrajinaca, negde oko 135.000, posetio je Crnu Goru, što je sada, kaže, nerealno očekivati.

- Takođe, nije realno očekivati ni dolazak ruskih turista u istom broju kao prošle godine, kada ih je bilo oko 108.000, zbog sankcija koje je država uvela Rusiji - navodi Kostić.

Vasilije Kostić, Foto mediabiro

Kako ističe, nije ostalo ni mnogo vremena da se učini nešto konkretno što bi ublažilo negativne posledice ukrajinske krize po crnogorski turizam. Jedina realna opcija je, smatra Kostić, da se turistički poslanici opet intezivnije bave regionom i posetom iz susednih zemalja, iako je, kako kaže, reč o gostima sa slabijom platežnom moći.

- Takođe, država bi određenim stimulacijama ili kompenzacijama, odnosno subvencijama, trebalo da pomogne turističkoj privredi, mada su u tom smislu resursi prilično ograničeni, jer je prethodna vlada već preko mere akcentovala socijalne izdatke pa je teško verovati u izdašniju podršku države - dodaje Kostić.

Da će se dešavanja u Ukrajini negativno odraziti na turističku sezonu očekuju i u Nacionalnoj turističkoj organizaciji. Kako su kazali, očekuje se pad broja ruskih i ukrajinskih turista, ali u kojoj meri, nisu mogli prognozirati.

INVESTICIJE

OSIM negativnih posledica po turizam, Crna Gora može očekivati i smanjenje ruskih investicija, s obzirom na to da je Rusija u prošloj godini bila najveći strani investitor sa 164 miliona evra, što je gotovo petina ukupnih stranih direktnih investicija. Nije prirodno da ruski investitori razmišljaju o investicijama dok je zemlja u takvom sukobu, smatra Kostić.

OD RUSA I UKRAJINACA 150 MILIONA

LANE je iz Rusije i Ukrajine u Crnu Goru došlo 244.000 turista, što je 15,8 odsto od ukupnog broja. Prema podacima Monstata, turisti iz te dve zemlje su ostvarili više od dva miliona noćenja. S obzirom na to da je, prema statističkim podacima, prosečna dnevna potrošnja turista 75 evra, to bi značilo da je Crna Gora u prošloj godini od turista iz Rusije i Ukrajine prihodovala oko 150 miliona evra, od ukupno 700 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!