NA PUTEVIMA BRANE POBEDU: "Blokada protiv izdaje" u organizaciji Demokratskog fronta počinje danas u 18.30

V. KADIĆ

24. 02. 2022. u 08:38

DEMOKRATSKI front će večeras u 18.30 blokirati 17 saobraćajnica u Crnoj Gori, kako bi se poslala jasna poruka da se neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana iskazane na izborima 30. avgusta 2020. godine, kada je posle tri decenije vladavine pao režim Mila Đukanovića. Biće blokirane ključne crnogorske međugradske saobraćajnice, saopštio je jedan od lidera DF Andrija Mandić. On je "podvukao" da DF ne računa samo na vaninstitucionalna sredstva borbe već i na institucionalna koja im stoje na raspolaganju.

НА ПУТЕВИМА БРАНЕ ПОБЕДУ: Блокада против издаје у организацији Демократског фронта почиње данас у 18.30

Foto V. K.

- Naši aktivisti će pokazati da ne pristaju na prekrajanje izborne volje i da traže rešenja koja će dovesti do dogovora. Prethodnih dana dobili smo informacije, koje su veoma loše primljene u biračkom telu pobedničke liste "Za budućnost Crne Gore", da je SNP delegirao pregovarača za manjinsku vladu. Za našu koaliciju glasalo je 133.000 građana Crne Gore zato što su znali da nećemo sa Demokratskom partijom socijalista - poručio je Mandić, navodeći da njihovi partneri iz koalicije razmišljaju kako da se konstituiše vlast koju građani nisu izglasali, kao i da GP URA kaže da može "i sa jednima i sa drugima".

Mandić se zahvalio aktivistima DF i rekao da je više od 10.000 ljudi dalo svoj broj telefona, i da će po pozivu izaći na blokadu.

- Demokratski front ima odgovor za sve, i ima plan, kao što smo imali plan 2015. godine. Nećemo dozvoliti ni da vlada Zdravka Krivokapića pripremi nove izbore, a neće ni vlada Dritana Abazovića. Ne smemo da izneverimo izbornu volju građana. Nećemo se koristiti nekim krupnim rečima koje se ovih dana čuju. Mi želimo da parlamentarna većina i stranke nacionalnih manjina formiraju vlast - poručio je Mandić.

Po rečima poslanika DF Slavena Radunovića stekli su se uslovi da se počne sa blokadom, zato što je 49 poslanika zatražilo da sednica parlamenta, na kojoj bi se birao predsednik Skupštine, bude održana 1. marta. Radunović, je upozorio da je među tih 49 poslanika bilo i pet poslanika Socijalističke narodne partije, članice pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore" koju je predvodio Demokratski front.

Potpredsednik GP URA Goran Đurović izjavio je da očekuje da se pregovori o evropskoj (manjinskoj) vladi završe što pre, kako se ne bi gubilo vreme u pregovorima sa Evropskom unijom.

- URA neće dozvoliti preveliko čekanje i ukoliko rešenje ne bude brzo, idemo na izbore jer Crna Gora nema vremena da čeka - poručio je Đurović, nadajući se da će sastav nove vlade obezbediti podršku 49 poslanika za sve važne zakone. Taj broj poslanika, odnosno tropetinska većina je neophodna za izglasavanje najvažnijih zakona - sudskih i tužilačkih, kao i za donošenje krovnog zakona izborne reforme o izboru odbornika i poslanika.

NEMA SKUPŠTINE

ANDRIJA Mandić je saopštio da predsedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić neće zakazati sednicu parlamenta 1. marta.

- Strahinja je potpredsednik Nove srpske demokratije i sve što odluči DF on će se poštovati. On će ovih dana oglasiti po tom pitanju - rekao je Mandić.

LITIJA

POVODOM praznika Svetog Simeona Mirotočivog, Mitropolija crnogorsko-primorska 27. februara organizuje svenarodnu litiju u Podgorici. Prethodno će u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja Svetu arhijerejsku liturgiju služiti mitropolit Joanikije sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, sa početkom u 9 časova. Litija će krenuti u 11 sati od Hrama do Nemanjinog grada na obali reke Ribnice, gde je rođen Stefan Nemanja - Sveti Simeon Mirotočivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri