OSUMNJIČENI ZA 24 FIKTIVNA KREDITA: Bivša direktorka CKB pribavila korist od oko 380 000 evra

B. Dabić

04. 02. 2022. u 17:09

ODMOTAVA se klupko o mogućim zloupotrebama zaposlenih u Crnogorsko komercijalnoj banci.

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА 24 ФИКТИВНА КРЕДИТА: Бивша директорка ЦКБ прибавила корист од око 380 000 евра

Foto B. Dabić

Nekadašnja direktorka Crnogorske komercijalne banke M.M. osumnjičena je da je za sebe pribavila imovinsku korist u iznosu ne manjem od 378.510 evra. Ona je jedna od osam osoba protiv kojih je policija podnela za sada 24 krivične prijave zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Zaposleni u CKB banci su osumnjičeni da su podigli 24 „fiktivna kredita“. Za sada još niko nije uhapšen, a krivične prijave su podnete u redovnom postupku.

Nezvanično saznajemo da su „pogodni“ klijenti ove piramidalne šeme bili i oni korisnici banke koji nisu tražili da se aktivira SMS usluga kojom se klijenti obaveštavaju o svim promenama po računima. Intersatno je da su u ovoj „organizovanoj “ grupi službenici stariji od 40 godina životne dobi, a dvoje pred penzijom.

Službenici Uprave policije su Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podneli su 24 krivične prijave protiv osam lica.

-Sumnja se da su M.M. (49), V.J. (63), H.L. (56), L.S. (46), V.K. (59), V.G. (66), G.K. (55), S.J. (42) izvršile krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Policija je kriminalističkom obradom došla do sumnje da su osumnjičene zajedno, u svojstvu odgovornih lica privrednog društva jedne banke, filijale u Baru, zloupotrebom svog položaja i poverenja u pogledu raspolaganja ličnim podacima klijenata banke i njihovom i imovinom banke, prekoračenjem granica svog ovlašćenja i nevršenjem svoje dužnosti, kreirale dvadeset i četiri „fiktivna kredita“ i učinile ukupno 26 krivičnih dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanja, na koji način su oštetile 24 fizička i jedno pravno lice. Sedam osoba: V.J., H.L., L.S., V.K., V.G., G.K. i S.J. su ova krivična dela, kako se sumnja, počinile putem pomaganja, a čime je M.M. za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu ne manjem od 378.510 evra, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Banci je nanijela imovinsku štetu u istom iznosu, a klijentima ove banke imovinsku štetu u visini iznosa odobrenih sredstava.

Takođe, postupajućem tužiocu predloženo je i pokretanje finansijske istrage u odnosu na lice M.M. sa ciljem utvrđivanja materijalne koristi stečene navedenim krivičnim delima.

Moguća zloupotreba službenog položaja uočena je, kako se dodaje, kroz proces interne kontrole poslovanja koju banka u kontinuitetu sprovodi.

-CKB u potpunosti štiti interese klijenata i garantuje da će svaka eventualna šteta pričinjena klijentima biti nadoknađena, rekli su iz banke.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" OTKRIVAJU: BIA I MUP raskrinkali pozadinu učestalih havarija u sistemu EPS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a