SUVIŠE MALI DA MOŽEMO SAMI: Pokrenuta akcija za Institut za bolesti dece

B.Dabić

21. 01. 2022. u 16:28

U CILjU pomoći Centru za neonatologiju u okviru Instituta za bolesti dece u Podgorici, da bi se obezbedila oprema koja može promeniti tok života obolele i/ili prevremeno rođene dece Rotari zajednica Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, pokrenula je nacionalnu inicijativu prikupljanja sredstava širom Crne Gore pod nazivom „Suviše mali da možemo sami“.

СУВИШЕ МАЛИ ДА МОЖЕМО САМИ: Покренута акција за Институт за болести деце

Foto: Z. Knežević

Akcija prikupljanja sredstava organizuje se u znak sećanja na podršku koju su celokupno crnogorsko društvo i UNICEF pružili tokom izgradnje Instituta pre 60 godina.

„Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem i vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina, koji dovodi do dugotrajnih, neretko i doživotnih, komplikacija s ozbiljnim posledicama po zdravlje i razvoj dece. Centar za neonatologiju u okviru Instituta za bolesti dece u Podgorici, jedini je neonatološki centar u Crnoj Gori u kojem se svim prvremeno rođenim, malim i bolesnim novorođenčadima pruža intenzivna zdravstvena nega i lečenje,“ navode u saopštenju iz Rotary kluba Bar.

U okviru ove inicijative, Rotari klubovi će organizovati humanitarne događaje širom Crne Gore kao i sastanke s predstavnicima privatnog sektora, radi prikupljanja sredstava za obezbeđivanje optimalnih uslova za preživljavanje i zdrav razvoj svih prevremeno rođenih beba u Crnoj Gori.

Prema podacima iz UNICEF-ovog Programa za rani razvoj dece, predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori podržalo je Rotari klubove Crne Gore da identifikuju potrebe Instituta za bolesti dece. UNICEF će, takođe, samu inicijativu podržati nabavkom i isporukom opreme u ime svih donatora, kao i izdvajanjem sopstvenih sredstava kako bi se inicijativa upotpunila kroz organizovanje obuka zdravstvenog osoblja Instituta, s ciljem da se obezbedi što kvalitetnija njega za svako dete koja će biti u skladu s najvišim međunarodnim standardima“, zaključuju u saopštenju.

BONUS VIDEO - DOK SE BEOGRAD BUDI: Kako izgleda jutro sa prelepim životinjama u zoološkom vrtu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna