ZAPRETILA PROPAST JEDINOJ BOLNICI: Za 31. januar najavljeno zatvaranje zdravstvene ustanove Meljine u Herceg Novom

V. V.

14. 01. 2022. u 07:45

U HERCEG novom bi zbog dugova i osipanja stručnog kadra 31. januara mogla da bude zatvorena jedina bolnica u ovom gradu.

ЗАПРЕТИЛА ПРОПАСТ ЈЕДИНОЈ БОЛНИЦИ: За 31. јануар најављено затварање здравствене установе Мељине у Херцег Новом

Foto Arhiva

To upozorenje stečajnog upravnika Bolnice Meljine Žarka Ostojića, diglo je na noge čitav grad. Za 21. januar zakazana je vanredna sednica skupštine grada, uveliko traje potpisivanje peticije za spas ove zdravstvene ustanove, a Novljani su zakazali protestno okupljanje za sutra u 12 ispred kapija klinike.

Predsednik Skupštine opštine Ivan Otović očekuje da će se na vanrednoj sednici SO Herceg Novi, odbornicima pridružiti i predstavnici ministarstava zdravlja i finansija i socijalnog staranja kao i bolnice Meljine.

- Svi smo svesni da će biti teško, ali na nama je da delujemo i ne možemo sa strane posmatrati da Herceg Novi ostaje bez bolnice. Moramo imati u vidu i zaposlene koji rade u ne baš dobrim uslovima, a pružaju zdravstvene usluge velikom broju stanovnika Herceg Novog - rekao je Otović.

Gradonačelnik Stevan Katić je izjavio da će grad učiniti sve da spase ovu bolnicu bez obzira na stečajni postupak i to što specijalno državno tužilaštvo vodi istragu, ali i zahtev "Atlas grupe" da povrati Bolnicu.

- Inicirali smo sastanak sa predstavnicima Vlade i resornih ministarstava, da se pitanje hitno reši, da država preuzme svoje odgovornisti i obaveze. Do zatvaranja Bolnice neće doći, ukoliko se obaveze ka Bolnici, koje su u prethodnom periodu bile dogovorene, realizuju - ocenio je Katić.

Stevan Katić, Foto Arhiva

Izvršna direktorka dr Olivera Elez očekuju da će resorna ministarstva uspeti da nađu rešenje za opstanak Bolnice Meljine.

- Bolnica bi mogla da bue zatvorena 31. januara, isključivo zbog toga što nema dovoljno finansijskih sredstava. Do sada smo napravili velike dugove za snabdevanje kako sanitetskim materijalom, tako i osnovnim stvarima koje su potrebne za bolnicu, i nismo više u mogućnosti da obavljamo nabavku bez dovoljno finansijskih sredstava - istakla je dr Elez.

DUGOVI

DUGOVANjA Bolnice Meljine za prošlu godinu iznose između 600.000 i 700.000 evra, navela je dr Elez, a na izjavu ministarke zdravlja da je bolnica uništena, odgovara da je, bez ikakvih ulaganja, ona ipak opstala, zahvaljujući izuzetnom trudu zaposlenih.

Dr Olivera Elez, Foto Arhiva

BEZ POSLA 150 LjUDI

UKOLIKO dođe do zatvaranja Bolnice, bez posla će ostati oko 150 stalno zaposlenih, kao i lekari i drugo osoblje koje radi po ugovoru. S druge strane, bolnica ima hroničan problem nedostatka medicinskog kadra. Nadležni tvrde da će biti rešen i taj problem ako se obezbede uslovi za funkcionisalje bolnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)