BOGOLJUB ŠIJAKOVIĆ: Izbori u Crnoj Gori nemaju nikakvu svrhu, praktičnije da zapadne ambasade postavljaju premijera i ministre

Novosti online

11. 01. 2022. u 12:01

NARODNA volja u Crnoj Gori je suspendovana, a sam narod je ponižen u svojim osnovnim pravima da izrazi svoju političku volju, izjavio je teolog i filozof Bogoljub Šijaković.

БОГОЉУБ ШИЈАКОВИЋ: Избори у Црној Гори немају никакву сврху, практичније да западне амбасаде постављају премијера и министре

Foto: V.K.

On je u emisiji “Stavovi i dileme” na Srpskoj RTV ocenio , sumirajući dešavanja u državi nakon 30. avgusta 2020. godine, da izbori u Crnoj Gori nemaju nikakvu svrhu i da bi jeftinije, praktičnije i ogoljenije bilo da zapadne ambasade, odnosno, globalni centri moći objave konkurs pomoću kojeg će biti popunjena radna mesta premijera i ministara u Vladi Crne Gore.

- Živimo u jednoj političkoj kulturi poniženja koja ima više aspekata, domaći interni u Crnoj Gori i spoljni. Imali smo prošle godine izbore koji su dali svoj rezultat, a onda je iz te političke kulture poniženja stigao nalog- džaba vam izbori, praktikujte demokratiju samo jedan dan u četiri u godine,  a mi ćemo vam praviti vlade koje će morati da se ponašaju onako im mi kažem. To zovem političkom kulturom poniženja, jer je narodna volja suspendovana i sam narod je ponižen u svojim osnovnim pravima i u tome da izrazi svoju političku volju. Politička volja naroda treba da bude izražena u vladi, kako ovoj aktuelnoj u Crnoj Gori, tako u bilo kojoj drugoj vladi. Zbog toga i postoje izbori. Ako to ne bilo tako, onda izbori nemaju nikakvu svrhu. U tom slučaju bi neka ambasada ili ne znam ko trebalo da objavi konkurs na kojem će tražiti da se popune radna mjesta ministara i na taj način formira Vlada. To bi bilo jeftinije i praktičnije i konačno bilo bi ogoljenije, smatra Šijaković i dodaje:

Bogoljub Šijaković / Foto V. Danilov

Ta kultura poniženja se tiče ne samo formalne strane nego i suštinske jer narodna volja ima svoju sadržinu, a to su zahtjevi i problemi koje narod očekuje da će njegova vlada rješavati. Svi to je suspendovani, da bi se na manipulativni način koristio, kako to formuliše neokolonijalni diskurs, kooperativni, saradljivi, povodljivi domaći element koji bi bio iskorišćen kao nekakva vrsta uprave i namjesništva nad sopstvenim narodom. Crna Gora je mala i tu je taj eksperiment, ne samo lako izvesti, nego ga je još lakše i primijetiti i on je toliko vidljiv, kazao je Šijaković.

On je istakao da je narodna volja u Crnoj Gori za razvlašćivanje DPS-ovog režima uvek bila prisutna, ali je iz izbornog ciklusa u ciklus bila izmanipulisana i izigrana.

- Svi izbori u Crnoj Gori su bili neregularni, počev od biračkog spiska, biračkog prava do samog izvođenja tih izbora i rezultata. U Crnoj Gori od 1945. godine nije bilo regularnih izbora, kao što nismo imali regularne popise stanovništva. Narodna volja se uvijek pokazivala, ali  narod nje imao instrumente da se izbori ona bude i politički realizovana. Naš narod je nakon litija stekao jedno ogromno iskustvo nakon litija i izbora od 30. avgusta 2020. kako da se ponaša na svim sledećim izborima i kako da bude izričit u svojim političkim opred‌jeljenjima i da glasa one koji će štititi i braniti narodnu volju koja je iščezla u sadašnjem političkom momentu u Crnoj Gori, istakao je Šijaković.

Crna Gora je antidržava koja je suprostavljena samoj sebi

Ne treba nikoga da čudi što se u Crnoj Gori izmišlja istorija koja nikada nije postojala, kaže Šijaković i tvrdi da je Crna Gora “državnički antidržava, jer se suprostavlja samoj sebi”.

On naglašava da 2006. nije obnovljena crnogorska državnost, već je konstituisano neko sasvim novo stanje koje nikada pre nije postojalo.

-Postoje ljudi koji nisu zadovoljni što je istorija bila takva kakva je bila, jer vi kada kažete istorijski gledano Crna Gora je srpska država. Ona ima nedvosmislen srpski identitet, Crkva u Crnoj Gori je nedvosmislenio svetosavska i srpska. Sada neko kaže da nije zadovoljan što je to tako u istoriji bilo i onda ću tu istoriju da malo korigujem, prepravim i učinim onakvom kako bi meni bilo drago da se događalo. Međutim, to je apsurd, to je ironija. Zato je Crna Gora u izvjesnom smislu gledano državnički antidržava, jer se ona suprostavlja samoj sebi. Uvijek treba istaći to da nije obnovljena nikakva državnost, niti je bilo šta obnovljeno. Ako se nešto obnavlja to znači da se vaspostavlja nešto što je bilo, a mi danas u Crnoj Gori prisustvujemo nečemo što nikada nije bilo. Prema tome to je nešto što je sasvim novo i to je otud pokriveno izmišljanjem istorije koje se podvodi pod neko neizrečeno, neformulisano pravo da se laže. Krajnji cilj da se konvertuje identitet naroda u Crnoj Gori, poručio je Šijaković.

Foto skupština.me

Živimo u dobu postistine koja se kereira kamerama, pendrecima i novcem

Šijaković je stava da živimo u dobu postistine, citirajući Ničea da ne postoje činjenice, već interpretacije.

-Problem je u tome da interpretacije nisu naivne i nevine i o njima odlučuje onaj ko ima moć u medijima, adminsitrativnu moć, realnu moć tj. onaj ko ima kamere, pendreke i pare. On odlučuje o interpretaciji, pa stoga on odlučuje o istini i činjenicama. Neko vam svakog dana govori laži i uvjerava vas da su te laži istina i čak računa da je politički korektno da prihvatite te laži kao istinu. Svako protivljenje toj tzv. političkoj korektnosti se sankcioniše. To je jedno mentalno zarobljeništvo, pošto vi ne možete sve ljude da zatvorite u neki logor, onda je najbolje da od planete napravite, instrumentima moći, jedan logor u kojem ćete kontrolisti cjelokupnu populaciju. To je ideal svetske strukture moći koja se demonstrira na lokalnom nivou.

BONUS VIDEO: 

Srpska trobojka - Manastir Iznad Sv. Stefana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a