DA BUDE MESTA I ZA STARIJE OD 27 GODINA: Planirana dogradnja hercegnovskog Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju

V. V.

04. 01. 2022. u 22:09

BUDžETOM opštine Herceg Novi, za dogradnju Dnevnog centra za decu sa smetnjama i teškoćama u razvoju planirano je 70, a iz državnog budžeta opredeljeno je 200 hiljada evra.

ДА БУДЕ МЕСТА И ЗА СТАРИЈЕ ОД 27 ГОДИНА: Планирана доградња херцегновског Дневног центра за особе са сметњама у развоју

V. V.

Tako bi inicijativa da osobe starije od 27 godina sa smetnjama i teškoćama u razvoju imaju u centru organizovan boravak uskoro trebalo da bude realizovana. Potpredsednica hercegnovske opštine Vesna Samardžić informiše da je zahtev za UT uslove dogradnje objekta od oko 100 kvadrata već izdat, a početak projektovanja biće tokom ovog meseca.

-Plan je da tokom godine objekat Dnevnog centra bude dograđen i na taj način ćemo moći da zaokružimo i kompletnu proceduru oko transformacije ove ustanove, u dnevni boravak za starije od 27 godina - objasnila je Samardžić.

Direktorka Dnevnog centra Dragica Kosić rekla je da je zadovoljna dinamikom rešavanja problema za korisnike starije od 27 godina.

- Želim da zahvalim svima koji su razumeli potrebu korisnika 27+ za nastavkom korišćenja naših usluga, poslanicima Skupštine Crne Gore, koji su dali amandmane da se promeni zakon što se tiče smeštaja za starije korisnike kao i participacije roditelja, što je veoma bitno - objasnila je Kosić.

Nove prostorije za korisnike starije od 27 godina bile bi nadograđene uz postojeći Dnevni centar koji je ove godine otvoren u Sutorini.

Na konferenciji za novinare pred Novu godinu saopšteno je između ostalog da je ova ustanova kroz projekat "Poboljšanje kvaliteta usluga koje se pružaju deci sa smetnjama i teškoćama u razvoju kroz uvođenje novih usluga obuke i savetovanja za decu, roditelje i zaposlene" uspela da nabavi minibus, realizuje obuke za zaposlene, uvedu usluge savetovanja. Direktorica Kosić podsetila je da je realizacija projekta koji su finansirali EU i Vlada Crne Gore počela u januarau prošle godine a dobijeno je oko 79 hiljada evra.

- Kad smo krenuli bili smo u strahu jer je bila korona i nismo radili, ali došli smo do kraja i vrlo uspešno završili sve projektom planirane aktivnosti. Imali smo podršku Opštine Herceg Novi i Kancelarije za međunarodnu saradnju koji su zajedno sa nama pisali ovaj projekat. Predsednik Skupštine Ivan Otović lično nam je pomogao da napravimo budžet i stavke i krenula je realizacija - podsetila je Kosić. - Svi zaposleni odradili su i dve obuke na Žabljaku. Jedna se odnosila na rad sa porodicama, a druga na rad sa osobama sa autizmom i kombinovanim smetnjama. Omogućili smo i kolegama iz Crne Gore da besplatno kroz ovaj projekat pošalju svoje zaposlene i sa nama su bile kolege iz Nikšića, Podgorice, Danilovgrada i Pljevalja. Dnevni centar ima dve licence jedna je dnevnog boravka, a druga usluge savetovanja koja podrazumeva tim spoljnjih stručnjaka, učešće psihijatra, defektologa, psihologa.

Predsednik Herceg novog Stevan Katić ocenio je da su nabavkom vozila, edukacijom zaposlenih i savetovanjem korisnika i roditelja osnaženi kapaciteti ustanove i olakšano svakodnevno funkcionisanje. Katić je naglasio i da u 2022. godinu ulaze odlučni da nastave da unapređuju uslove rada ove ustanove, a prioritet je obezbeđivanje uslova za boravan korisnika starijih od 27 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a