DRŽAVA SPREMA PREBROJAVANJE: Vlada Crne Gore usvojila predlog zakona o popisu

V. K.

31. 12. 2021. u 07:26

VLADA Crne Gore na poslednjoj sednici u 2021. godini utvrdila je predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, čime je obezbeđen osnovni preduslov za najavljeno prebrojavanje građana.

ДРЖАВА СПРЕМА ПРЕБРОЈАВАЊЕ: Влада Црне Горе усвојила предлог закона о попису

Foto Tanjug

Kako je saopšteno, donošenjem ovog zakona omogućiće se priprema, organizacija i sprovođenje popisa, "u cilju dobijanja sveobuhvatnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima u Crnoj Gori".

- Predloženim odredbama pravno se regulišu nadležnosti, prava i obaveze Uprave za statistiku, ministarstava, jedinica lokalne samouprave i drugih organa i organizacija oko priprema i sprovođenja popisa stanovništva. Uređuju se prava i obaveze lica koja se obuhvataju popisom i onih koja neposredno obavljaju poslove popisa, prikupljanje podataka, kao i obradu i objavljivanje rezultata popisa - navedeno je u saopštenju Vlade Crne Gore.

Predloženim zakonom predviđeno je da će referentni momenat prebrojavanja i tačan datum popisa utvrditi Vlada.

Popis je bio zakazan za proleće ove godine, ali je odložen zato što Vlada nije pred poslanike Skupštine izašla sa predloženim aktom. Odlaganje prebrojavanja stanovništva dodatno je podiglo političke i nacionalne tenzije u Crnoj Gori, a posebno su bili ogorčeni građani srpske nacionalnosti, čiji je broj poslednjih godina, kako se procenjuje, u porastu. Stranke bivšeg režima i pojedine nevladine organizacije bile su za to da se ovog puta iz popisa izbrišu stavke vezane za naciju, religiju i jezik, ali ovaj zahtev Vlada je odbila.

OSTAJE PITANjE O NACIJI

U IZVEŠTAJU o sprovedenoj raspravi, koja prati zakonski predlog o popisu, podseća se da je Vlada odbila predlog o izostavljanju pitanja o etničkoj pripadnosti, veri i jeziku. Usvojeni predlog predviđa da ukoliko građanin ne želi da se izjasni o ovim pitanjima, popisivač upisuje odgovor "Ne želi da se izjasni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije