LOKACIJA NE ODGOVARA? Andrijevica, ipak, ni sledeće godine neće dobiti novu kasarnu

M. SEKULOVIĆ

04. 12. 2021. u 06:34

ANALIZOM u Generalštabu Vojske Crne Gore ustanovljen je niz nedostataka u pogledu odabira lokacije predviđene za izgradnju kasarne u Andrijevici.

ЛОКАЦИЈА НЕ ОДГОВАРА? Андријевица, ипак, ни следеће године неће добити нову касарну

Mesto gde je planiran vojni objekat / Foto M.Sekulović

Po rečima ministarke odbrane dr Olivere Injac angažovano je ovlašćeno privredno društvo koje je izradilo i revidiralo glavne projekte za izgradnju ograde oko kasarne, objekta komande i prijavnice sa čuvarskom službom. Uprkos njenom značaju, očigledno je da kasarnu neće graditi na najavljenoj lokaciji.

Ministarka je rekla da sa aspekta razmeštaja jedinica Vojske, izgradnja kasarne na severoistoku Crne Gore je od izuzetnog značaja. Takođe, kasarna na prostoru Opštine Andrijevica predviđena je i Dugoročnim planom razvoja odbrane 2019-2028, koji je Vlada usvojila početkom 2019. Ipak, postoje nedostaci.

- Lokaciju nadvisuju naselja i brojni objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini prostora predviđenog za izgradnju kasarne, što omogućava nesmetano osmatranje unutrašnjosti kasarne i značajno otežava stvaranje bezbednih i sigurnih uslova za život i rad u samoj kasarni - navodi Injac jedan od razloga koji eliminišu Prljanije kao mesto za buduću kasarnu VCG. - Takođe, lokacija se nalazi u dolini, odnosno blizini reke Lim, preseca je tok reke Kraštice koja je bujičnog tipa i predstavlja izazov u smislu izgradnje ograde i obezbeđenja kasarne od plavljenja.

Ministarka dodaje i da je lokacija na najnižoj tački u gradu pa predstavlja izazov i u smislu definisanja vrste i cene izgradnje objekata, te kasnije povećane troškove eksploatacije (grejanje zimi) i održavanja (velika vlaga zimi, ali i tokom jeseni i proleća. Problem predstavlja i postojanje izbegličkog naselja koje se nalazi u prostoru buduće kasarne, a koje je neophodno izmestiti.

NEMA NOVCA

OSIM navedenih nedostataka, ni predlogom budžeta nisu predviđena sredstva za nastavak realizacije projekta izgradnje nove kasarne u Opštini Andrijevica u 2022. godini, kaže Injac. Ona je kategorična da kroz procedure treba odrediti novu lokaciju kasarne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)