UMESTO BRODOGRADILIŠTA BIJELA – ADRIATIK 42: Transformacija u mesto za remont superjahti

V. V.

22. 11. 2021. u 22:52

NA mestu nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj biće vrhunski objekat za remont i održavanje superjahti, sa primenom najviših standarda kvaliteta i usluga.

УМЕСТО БРОДОГРАДИЛИШТА БИЈЕЛА – АДРИАТИК 42: Трансформација у место за ремонт суперјахти

Foto V. V.

Novo ime biće Adriatik 42. Predsednik Upravnog odbora kompanije, kapetan dr Rado Antolović, objasnio je da je cilj konzorcijuma koji čine Adriatik Marinas – Porto Montenegro i DrajDoks (DryDocks World Dubai), da Bijelu transformiše u najbolju lokaciju za remont i održavanje superjahti, po kojoj će se Crna Gora prepoznavati.

– Projekat je u fazi planiranja, preduzimamo i završavamo obavezne istražne analize i procene. S obzirom na to da projekat obuhvata kombinaciju izgradnje i projektovanja nove infrastrukture, kao i sanaciju i nadogradnju postojeće infrastrukture, završavamo studije kako bismo osigurali da naš održiv i ekološki razvoj – rekao je Antolović.

Podsetićemo, Vlada Crne Gore je tridesetogodišnjom koncesijom krajem 2018. preuzela obavezu da uradi projekat remedijacije tla u nekadašnjem brodogradilištu. Taj projekat je većim delom realizovan ali ne i sasvvim završen pa je pitanje da li zbog toga kasni ceo projekat.

Prema Antolovićevim rečima moguće je određeno kašnjenje u ovoj fazi, uzrokovano kombinacijom različitih faktora, ali to će biti rešeno u saradnji sa relevantnim partnerima, a izgubljeno vreme biće nadoknađeno kada počne izgradnja prve faze. Investitor je obavezan da u prve tri godine nakon što se potvrdi da je koncesiono područje očišćeno od zagađenja, uloži oko 20 miliona evra.

Antolović iza koga su tri decenije rada u vodećim svetskim lukama i pomorskoj industriji, kaže da prva faza znači ispitivanje postojeće infrastrukture, radove na sidrištima za plutajući dok, izgradnju pristaništa Travel Hoist, sanaciju Južnog pristaništa, sanaciju i rekonstrukciju postojeće nadgradnje. Posebna pažnja biće posvećena zaštiti životne sredine, a kompanija će imati „zelenu" zonu za stvaranje uređenog tampon prostora između dvorišta i okoline.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri